RSS
 

Budyń czekoladowy- domowej roboty

14 mar

Przepis na budyń czekoladowy a właściwie to kisiel mleczny ( to poprawna nazwa ). Zdrowy bo domowy, bez żadnych zbędnych rzeczy. Zwykle nie lubiłam budyni ale ten domowy mi zasmakował.

  • 2 szkl. mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki kakao

Odlewamy pół szklanki mleka rozprowadzamy w niej mąkę ziemniaczaną i kakao. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i masłem.  Do wrzącego mleka wlewamy zawartość szklanki.  Ciągle mieszając gotujemy ok. 2 minut na małym ogniu.  Przelewamy do salaterek.

 
Komentarze (12)

Napisane przez w kategorii deser

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Agnieszka

    15 marca 2013 o 23:53

    jak budyń to tylko domowy :) taki jest najlepszy

     
  2. ~Domi Skywalker

    16 marca 2013 o 20:32

    Mniam, mniam, mniam, uwielbiam budyń, zwłaszcza czekoladowy! Masz 100% gwarancji, że wypróbuję przepis!

     
  3. ~Marta

    18 marca 2013 o 10:50

    Chyba nie ma osoby która by go nie uwielbiała, ale przyznam się szczerze, ze jeszcze nigdy nie przyrządzałam go sama, wygląda przepysznie:) Pozdrawiam http://martawkuchni.blog.pl/

     
  4. ~DoprawioneFantazją

    23 marca 2013 o 20:08

    Uwielbiam!! :) Niestety jadam baaardzo rzadko – jak mi babcia zrobi :) Właściwie to sama jeszcze nigdy nie robiłam… Muszę wypróbować koniecznie :)

     
  5. ~k.

    27 marca 2013 o 12:12

    Wygląda smakowicie:)

     
  6. ~joasia

    19 stycznia 2014 o 15:12

    Dziekuje bardzo zaten przepis.fantastyczny

     
  7. ~enka

    22 marca 2014 o 16:34

    To jest budyń kakaowy. Ja zamiast kakao dodaję czekoladę w proszku i to dopiero jest budyń czekoladowy

     
  8. ~Artur

    28 maja 2014 o 11:10

    Niby wszystko ok, ale wyszeł bardzo żadki, jak jakis koktail czy mus. Dalczego?

     
    • kulinarna148

      28 maja 2014 o 16:03

      Byc może źle odmierzyłeś składniki.
      Ja zawsze na 2 szkl. wody/ mleka dodaje 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( tak właśnie jest w przepisie) wychodzi o odpowiedniej konsystencji.

       
    • ~ola lallola

      5 października 2014 o 18:03

      dokładnie, robiłam go już dwa razy i faktycznie jest bardziej płynny, ale nam to akurat pasuje….

       
  9. ~szymon

    6 kwietnia 2015 o 18:28

    W przepisie jest podane za mało mąki, jeśli przyjąć że szklanka to 250ml to radze dać więcej mąki. mi wyszła sraczka ;/