RSS
 

Kruche babeczki z kremem budyniowym

12 sty

Super babeczki na jeden kęs. Robią niesamowite wrażenie na stole. Można je wypełnić zarówno słonym jak i słodkim farszem. Latem sporządzam je z dużą ilością owoców sezonowych. Dzisiaj wykorzystałam do ich nadzienia prosty krem budyniowy.

  • Składniki ok. 20 babeczek:
  • 250 g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 125 g masła (miękkie)
  • 1 żółtko
  • 50-60 g wody
  • Składniki na krem:
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem
  • 250 ml +125 ml mleka
  • 100 g masła

Przepis na ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i masło. Posiekać składniki nożem. Dodać żółtko i wodę, zarobić. Schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować krem: 250 ml. mleka zagotować. W 125 ml rozrobić budyń. Do gotującego się mleka wlać budyń. Ostudzić. Dodać masło zmiksować za pomocą miksera. Schować do lodówki. Ciasto wyjąc z lodówki, rozwałkować. Wyklejać nimi foremki do babeczek. Piec do zrumienienia (ok. 15 minut). Gdy babeczki ostygną nałożyć krem budyniowy.

 
Komentarze (6)

Napisane przez w kategorii babeczki i muffiny

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~galantyna.pl

    12 stycznia 2014 o 19:36

    Mam słabość do kremu budyniowego :)

     
  2. ~Kulinarny Zenit

    13 stycznia 2014 o 10:38

    Idealne do pochrupania :)

     
  3. ~Marta Ostrowska

    13 stycznia 2014 o 15:35

    Bardzo ładne te babeczki! *.*
    Uwielbiam!

     
  4. ~Alina W.

    13 stycznia 2014 o 15:52

    fajne kolorowe lubię takie babeczki na raz

     
  5. ~Magda C.

    13 stycznia 2014 o 18:57

    Niesamowicie wyglądają! Mniam :)

     
  6. ~sałatka z kurczakiem

    16 stycznia 2014 o 00:25

    Wyglądaja zjawiskowo, ślinka sama leci… :)