RSS
 

Babeczki z rabarbarem i kruszonką

12 maj

Rabarbar świetnie sprawdza się w wypiekach. Rabarbarowe babeczki są proste, szybkie i smaczne. Nie są one zbyt słodkie co świetnie podkreśla smak rabarbaru, uzupełnieniem jest kruszonka.

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • pół kostki margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rabarbar
  • kruszonka:
  • 150 g. mąki pszennej
  • 75 g. cukru
  • 75 g. masła

Margarynę rozpuścić w rondelku, ostudzić. Połączyć w misce składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć składniki mokre: masło, mleko, jajka. Składniki mokre przełożyć do suchych, wymieszać. Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki. Sporządzić kruszonkę: składniki dokładnie połączyć ze sobą. Foremki do muffinek napełnić masą do 3/4 objętości ułożyć na nich rabarbar, posypać kruszonką. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

RabarbaloveRabarbalove

 
Komentarze (8)

Napisane przez w kategorii babeczki i muffiny

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Obżarciuch

    12 maja 2014 o 16:38

    wyglądają wspaniale, ja też robiłam babeczki z rabarbarem zobacz mój sposób na ten smaczny wypiek

    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/05/muffiny-z-rabarbarem.html

     
    • ~kulinarna148

      12 maja 2014 o 17:43

      Dziękuje :)
      Już odwiedzam Twój blog, babeczki z rabarbarem są teraz bardzo popularne.

       
  2. ~Gosia

    12 maja 2014 o 19:00

    Ale super babeczki !! Wyglądają wspaniale zabieram jedną :)

     
  3. ~mufinka79

    12 maja 2014 o 19:12

    Uwielbiam takie babeczki. Super i baaardzo smaczne!

     
  4. ~czarodziejka smaków

    12 maja 2014 o 20:22

    Rewelacyjne i pysznościowe :) Jak ja lubię takie małe cudeńka!

     
  5. ~Magda C.

    17 maja 2014 o 12:16

    Pyszności! Uwielbiam takie cuda :)

     
  6. ~wenus-lifestyle

    17 maja 2014 o 15:12

    Wow, jakie pyszne babeczki :P Super!

     
  7. ~Alba

    19 maja 2014 o 13:19

    Chyba już wiem na jaką następną słodycz się skuszę ;)
    Wyglądają przepysznie.