RSS
 

Chleb baltonowski

26 maj

Mój pierwszy samodzielnie zrobiony chleb. Będąc w sklepie na regale w mąkami moją uwagę przykuła mieszanka do wypieku chleba, kupiłam ją. Przygotowanie chleba w takiej mieszanki jest bardzo proste wystarczę tylko drożdże, woda. Odrobina cierpliwości również się przyda, trzeba czekać aż chlebek pięknie wyrośnie.

  • 0,5 kg. mieszanki do wypieku chleba
  • 10g. świeżych drożdży
  • 300 ml. ciepłej wody

Do miski wsypać mieszankę, dodać wodę i pokruszone drożdże. Ciasto wyrobić ręką na jednolitą masę. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Ciasto ponownie zagnieść, włożyć do formy w której będzie pieczony, przykryć ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto zwilżyć wodą. Ciasto piec w temperaturze 220 stopni około 45 min. ( przed włożeniem do piekarnika ponownie zwilżyć wodą). 

 
Komentarze (6)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Monika

    26 maja 2014 o 17:39

    Uwielbiam chleby pieczone w domu. I do tego ten zapach, mmmm.
    Pozdrawiam.
    http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/

     
  2. ~Gosia

    26 maja 2014 o 18:49

    Ale to musiało pachnieć! Nie ma nic lepszego niż domowy chlebek z odrobiną masła <3

     
  3. ~dżemdżus

    27 maja 2014 o 09:48

    Przepyszny chlebek. Brawo.

     
  4. ~Sweet'n'Sour

    27 maja 2014 o 12:46

    Nie ma nic lepszego niż domowy chleb!
    Osobiście piekę chleby na zakwasie. Przy takim chlebie chleby sklepowe wysiadają!

     
  5. ~Ciążowe Zachcianki

    27 maja 2014 o 21:14

    Domowy chlebek jest najlepszy:) Twój wyszedł wspaniale.

     
  6. ~Magda C.

    30 maja 2014 o 12:45

    Wyszedł ci fantastycznie :) Muszę wrócić do pieczenia pieczywa, bo ostanio zaniedbałam się :(