RSS
 

Domowy chleb

19 cze

To mój drugi samodzielnie upieczony chleb, przekonałam się do pieczenia domowego chleba. Muszę kupić urządzenie do jego wypieku. Jest pyszny ma chrupiącą skórkę, sycący a jego aromat rozprzestrzenia się po całym domu.

  • 0,5 kg. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 350 ml. wody
  • 25g. drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli

Drożdże rozpuścić w chłodnej wodzie. Wymieszać mąkę z solą. Do mąki dodać rozpuszczony rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto na jednolitą masę.Ciasto przykryć ściereczką pozostawić na około 15 minut. Prostokątną blaszkę wysmarować tłuszczem, przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczka, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto zwilżyć wodą. Ciasto piec w temperaturze 220 stopni około 30 minut. Po wyjęcie wyjąc ciasto z formy, przełożyć na kratkę przykryć ścierką.

 
Komentarze (9)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Olka

    19 czerwca 2014 o 16:31

    Pyszny i piękny chlebuś :))

     
  2. ~marcela

    19 czerwca 2014 o 23:31

    mmmm…. obłędnie wygląda! zjadłabym :)

     
  3. ~Czarodziejka Smaków

    21 czerwca 2014 o 06:06

    domowy najlepszy! mmmmm ale mi smaka narobiłaś :)

     
  4. ~małgośka

    22 czerwca 2014 o 17:56

    Pycha taki cieplutki z kubkiem mleka.

     
  5. ~aronia

    24 czerwca 2014 o 13:52

    piękny chlebek :) muszę Cię rozczarować, z maszyny już nie jest taki smaczny :) trzeba ściśle przestrzegać ilości składników :) fajnie się w niej piecze ale to nie to samo co z piekarnika :)

     
  6. ~Karolina

    25 czerwca 2014 o 07:59

    Najlepszy bo domowy ! Wygląda bardzo smakowicie :)

     
  7. ~Karolina

    25 czerwca 2014 o 08:01

    Domowa pychota ! Wygląda bardzo smakowicie :)

     
  8. ~Magda C.

    27 czerwca 2014 o 12:45

    Pycha domowy chlebek :)

     
  9. ~Monika P.

    29 czerwca 2014 o 17:16

    Piękny bochenek:)