RSS
 

Sok z owoców czarnego bzu

11 wrz
Owoce czarnego bzu zawierają m.in. garbniki, witaminę C i prowitaminę A, sole mineralne. Wzmacniają organizm. Mają właściwości napotne, przeciwbólowe. Owoce czarnego bzu są stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit, a także jako pomocniczy lek przeciwbólowy w nerwobólach. Sok z tych owoców to samo zdrowie, pamiętajmy natomiast aby nie jeść ich na surowo.
  • 3 kg. owoców czarnego bzu
  • 1kg. cukru
  • ok. 1,5 litra wody

Owoce czarnego bzu usunąć od kiści. Dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Włożyć do garnka podlać wodą. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gotować ok. 2 godzin. Wsypać cukier, wymieszać. Znowu pogotować około 1-2 godzin. Przetrzeć przez gęste sito. Owoce które zostały wyrzucić. Sok przelać do dokładnie umytych buteleczek, zakręcić. Odstawić do ostygnięcia, przykryć ściereczką. 

 

 
Komentarze (30)

Napisane przez w kategorii napoje, przetwory

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Ksiegi wieczyste przez internet

    11 września 2014 o 11:40

    Samo zdrowie!

     
  2. ~Magda C.

    11 września 2014 o 13:01

    Przepyszny sok :)

     
  3. ~Basia

    11 września 2014 o 16:05

    Robię od ładnych kilku lat, ale nie przepadam za zapachem który wytwarza się podczas jego gotowania.

     
  4. ~marcela

    11 września 2014 o 16:30

    Łał! wygląda świetnie! dużo bym dała zeby skosztować!

     
  5. ~apetycznakuchnia

    11 września 2014 o 16:31

    Pyszności. Uwielbiam takie zdrowe soki:)

     
  6. ~Małgosia-napiecyku

    11 września 2014 o 16:43

    U Ciebie dzisiaj pysznie i zdrowo :) Ja nie mogę się wybrać po owoce bzu…nie ma owoców, nie ma soku :)

     
  7. ~Opalanka

    11 września 2014 o 18:29

    Ależ by mi się przydała szklaneczka. cudny kolor. Pozdrawiam:)

     
  8. ~Marzena

    11 września 2014 o 21:51

    Pyszny i bardzo zdrowy sok :-) pozdrawiam :-)

     
  9. ~natalia2004

    12 września 2014 o 10:29

    Mniam, pycha, samo zdrowie:)

     
  10. ~filizanka-smakow

    13 września 2014 o 10:01

    No to zdrówko ! :)

     
  11. ~Dieta moja pasja.

    15 września 2014 o 07:39

    Moja babcia gdy żyła zawsze miała zapas soku. Uważała że nie ma lepszego leku na przeziębienie. Nie wiem jak ona robiła, ale jej to była istna galareta :)

     
  12. ~Galantyna

    15 września 2014 o 15:18

    W zimie będzie jak znalazł – ja w tym roku nie robiłam, mam jeszcze zapasy z zeszłego roku.

     
  13. ~Czarodziejka Smaków

    17 września 2014 o 19:33

    Taki sok to wielki skarb na zimę :) Super!

     
  14. ~suzana

    19 września 2014 o 06:12

    SUPER DZIAŁA NA ODPORNOŚĆ…MOJA MAMA GO STOSUJE CO ROKU….JA POLECAM SOK I KONFITURĘ Z ARONII -RÓWNIE PYSZNY I ZDROWY:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/przetwory

     
  15. ~Na zdrowie

    19 września 2014 o 07:08

    Kiedyś robiłem sok z czarnego bzu.
    Może jednak warto do tego wrócić i w tym roku wybrać się do lasu na zbiory?
    Grzybów nie ma, to może chociaż bez.

     
  16. ~ludek

    19 września 2014 o 08:07

    Naleweczka na czarnym bzie jeszcze lepsza niż soczek :)

     
    • ~Aneta

      16 kwietnia 2015 o 13:08

      ja robię nalewki zarówno z kwiatów jak i owoców czarnego bzu.Są wyśmienite.Na dodatek robię także sok z kwiatów na przeziębienia oraz je suszę.

       
  17. GeoExplorer

    19 września 2014 o 10:14

    „Sok z tych owoców to samo zdrowie, pamiętajmy natomiast aby nie jeść ich na surowo.” – w związku z tym pytanie: dlaczego nie należy jeść owoców czarnego bzu na surowo,skoro wiele osób tak czyni i z tego powodu nie mają żadnych dolegliwości gastrycznych i innych konsekwencji zdrowotnych? Ciekawy blog. Pozdrawiamy, GeoExplorer (http://geoexplorer.blog.pl)

     
    • kulinarna148

      19 września 2014 o 20:00

      Nie należy jeść owoców czarnego bzu na surowo, nie można jeść również ich kwiatów ponieważ zawierają toksyczny (sambunigrynę). Po spożyciu jest on rozkładany do cyjanowodoru. Podczas przetwarzania ulega rozkładowi.

       
  18. ~dobre-rady-pomoc

    19 września 2014 o 10:26

     
  19. Barbie

    3 października 2014 o 18:16

    Zawsze lubiłam ten sok. Od niedawna przygotowuję go z liśćmi wiśni. Jest wyjątkowo smaczny. Po przepis zapraszam na blog: http://www.barbiewkuchni.blog.pl

     
  20. ~Aneta

    15 kwietnia 2015 o 10:18

    Tyle godzin gotowania ???co zostanie w tym soku ? ZERO witamin.