RSS
 

Ryba po grecku

27 paź

Ryba po grecku jest to zakąska, która składa się z ryby smażonej i sosu greckiego. Sos grecki to sos sporządzony z warzyw korzeniowych, które dusi się z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Jest to zakąska, którą można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. 

  • 2 filety dorsza
  • mąka pszenna (do obtoczenia ryby)
  • 3-4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki 
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 100g. koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • olej 
  • sól, pieprz
  • papryka słodka, cukier
  • ziele angielskie, liść laurowy

Rybą odmrozić, osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić na kawałki, posolić. Oprószyć mąką pszenną. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Warzywa umyć, obrać. Pokroić w słomkę (można zetrzeć na tarce jarzynowej). Warzywa przełożyć do garnka podsmażyć na oleju. Podlać niewielką ilością wody. Dodać koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie. Dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać łyżeczkę musztardy, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem. Rybę podawać polaną sosem. 

 
Komentarze (11)

Napisane przez w kategorii przystawki

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Marzena

    27 października 2014 o 18:30

    Ja rybkę po grecku bardzo lubię, czasami ją robię. Ale to danie to obowiązkowa pozycja na wszystkich świętach i dużych spotkaniach rodzinnych :-)

     
  2. ~Czarodziejka Smaków

    27 października 2014 o 19:39

    uwielbiam rybę po grecku :)

     
  3. ~dżemdżus

    27 października 2014 o 20:47

    Kiedy nadchodzi jesień częściej myślimy o takich daniach. Bardzo lubię rybę po grecku :) dzięki że przypomniałaś o niej :)

     
  4. ~Lena B

    27 października 2014 o 23:10

    Pyszności, rybki uwielbiam :). Wygląda apetycznie :)

     
  5. ~Ksiegi wieczyste wyszukiwarka

    28 października 2014 o 09:42

    Smaczne i pozywne danie!

     
  6. ~Galantyna

    28 października 2014 o 15:29

    Uwielbiam tak przygotowaną rybę!

     
  7. ~Marta

    28 października 2014 o 16:06

    Uwielbiam rybę po grecku:) mój tata robi ją najlepiej i przygotowuje ją na każde święta :)

     
  8. ~Mariola

    28 października 2014 o 17:29

    Uwielbiam! Kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem:) Robię na zmianę z mamą na każdą Wigilię:)

     
  9. ~Magda C.

    31 października 2014 o 11:22

    Mój tata ją uwielbia :)

     
  10. ~Ogrodnik

    10 listopada 2014 o 09:29

    Wyszła Ci dokładnie taka jaką uwielbiam ;) Pozdrawiam

     
  11. ~mojewypiekiinietylko

    16 listopada 2014 o 13:06

    Uwielbiam rybę po grecku. Dla mnie to potrawa nie tylko na święta, czy od święta. Przypomniałaś mi, że czas najwyższy ponownie zrobić. :)
    Ps. Spróbuj do sosu greckiego dodać trochę cynamonu. Moja Mama zawsze tak robi i ja również. :)