RSS
 

Zapiekanka makaronowa

06 sty

Jeśli nie wiecie co podać na kolację gdy przyjdą znajomi podpowiadam- strzałem w 10 będzie zapiekanka makaronowa. Jest to warstwowa prosta w wykonaniu zapiekanka z produktów, które na pewno każdy znajdzie w swojej lodówce. Do przyrządzenia tej zapiekanki użyłam ekologicznego makaronu od rodzinnej wytwórni makaronów Fabijańscy  Makaron ten jest pyszny, można zakupić go w wielu sklepach internetowych

  • 1 opakowanie makaronu Fabijańscy Fusilli 
  • 1 laska cienkiej kiełbasy
  • 2-3 cebule
  • 4 jajka 
  • ok. 250g. twardego sera żółtego
  • olej do smażenia
  • ok. 1,5 szkl. wody
  • 100g. koncentratu pomidorowego 
  • 1 kostka rosołowa
  • świeża bazylia

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, przepłukać i odsączyć z nadmiaru wody. Jajka ugotować na twardo (10 minut od zagotowania), następnie obrać i pokroić w plastry. Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju. Cebulę obrać, pokroić w pół-plastry, podsmażyć na oleju. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przygotować sos: Odmierzoną wodę wlać do garnka zagotować z kostką rosołową. Świeżą bazylię bardzo drobno posiekać, dodać do wywaru. Wlać koncentrat pomidorowy, zagotować, ostudzić.  Naczynie żaroodporne najlepiej wysmarować masłem na dno ułożyć makaron. Następnie warstwę kiełbasy, cebuli. Na cebulę ułożyć jajka. Całość polać sosem. Posypać serem żółtym. Zapiec do momentu roztopienia sera.

 
Komentarze (10)

Napisane przez w kategorii kolacje

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Angelika_Monika (Candy Pandas)

    6 stycznia 2015 o 18:53

    Robi pyszne wrażenie. A na górze to nie są krewetki? Bo tak według nas wygląda :P Swoją drogą nawet to byłby ciekawy pomysł xD

     
    • ~kociolek-pysznosci

      6 stycznia 2015 o 19:00

      Dziękuje :) Nie to nie są krewetki (ale faktycznie tak to wygląda). Jest to jajko, a właściwie żółtko oblane sosem.

       
  2. ~Marzena

    6 stycznia 2015 o 19:52

    Świetna zapiekanka, składniki jakie lubię i pyszny makaron :-)

     
  3. ~Lena B

    6 stycznia 2015 o 20:12

    Te wszystkie zapiekanki tak ładnie wyglądają, a ja nie lubię sera żółtego :(. Ale wiem, że reszta domowników by się taką zapiekanka zajadała :D

     
    • ~kociolek-pysznosci

      6 stycznia 2015 o 20:36

      Naprawdę ? Nie spotkałam jeszcze osoby, która nie lubi sera żółtego. Ty jesteś pierwsza :)

       
  4. ~Ania

    6 stycznia 2015 o 21:39

    Robilam podobna. Zapiekanka to zawsze obry pomysl ;-)

     
  5. ~Szefowa w swojej kuchni ;-)

    7 stycznia 2015 o 10:54

    Lubię zapiekanki w każdej formie, ta wygląda bardzo apetycznie. :)

     
  6. ~Ksiegi wieczyste wyszukiwarka

    7 stycznia 2015 o 11:32

    Kocham takie zapiekanki ;-P.

     
  7. ~Obiad gotowy!

    7 stycznia 2015 o 13:10

    Jak dawno nie robiłam zapiekanki, a Twoja kusi! zdecydowanie moje smaki!

     
  8. ~Magda C.

    11 stycznia 2015 o 12:16

    Dawno nie robiłam! Dobrze, że mi przypomniałaś :)