RSS
 

Bułeczki orkiszowe

11 maj

Bułeczki robiłam pierwszy raz, myślę, że teraz będę robiła je częściej. Bułeczki z mąki orkiszowej mają bardzo piękny kolor i cudownie pachną.

  • 0,5kg. mąki orkiszowej typ 1850 Kłos-pol
  • 1 opakowanie drożdży (100g.)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 300ml. mleka
  • 30g. masła (ok. 2 łyżek)
  • 1 jajko do posmarowania

Mleko wlać do garnka, podgrzać z masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać rozkruszone drożdże. Wsypać sól i cukier, wbić jajko. Stopniowo dodać ciepłe (ale nie gorące) mleko. Wyrobić ciasto ręką (nie może się ono kleić do ręka ani do miski). Ciasto umieścić w naczyniu i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Ponownie ciasto wyrobić i znowu odstawić w ciepłe miejsce. Uformować bułeczki, rozłożyć na blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 25 minut. 

 
Komentarze (8)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Marzena

    11 maja 2015 o 20:21

    Pyszne i domowe bułeczki, najlepsze :-)

     
  2. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    11 maja 2015 o 20:55

    Bardzo lubimy wypieki z mąki orkiszowej :) Mają swój niepowtarzalny smak :)

     
  3. ~Megly

    12 maja 2015 o 07:11

    Z nieukrywaną chęcią przygarnę taką pyszną bułeczkę na dzisiejsze śniadanie. Mam w lodówce prawdziwe wiejskie masełko i ser, to by była dopiero uczta. Uwielbiam domowe pieczywo, nie ma lepszego nad to robione własnoręcznie. Pozdrawiam ciepło :)

     
  4. ~lekcjewkuchni.blogspot.com

    12 maja 2015 o 12:23

    Jakie śliczne bułeczki, kocham domowe pieczywo:)

     
  5. ~Magda C.

    12 maja 2015 o 13:16

    Piękne bułeczki ci wyszły :)

     
  6. ~Obiad gotowy!

    12 maja 2015 o 14:37

    cudne! domowe bułeczki na śniadanie to prawdziwy smak!

     
  7. ~GAbi

    12 maja 2015 o 14:39

    bardzo smaczne :)

     
  8. ~mariola

    13 maja 2015 o 16:06

    pyszności :) ostatnio też robiłam bułeczki i chleb z mąką orkiszową, którą pokochałam :)