RSS
 

Kisiel z dodatkiem rabarbaru

16 maj

Kiedyś nie lubiłam rabarbaru, teraz bardzo mi smakuje (zaraz zabieram się za zrobienie z nim ciasta). Sezon na rabarbar w pełni, postanowiłam więc zrobić z dodatkiem rabarbaru kisiel. Do kisielu użyłam również jabłko i truskawki. 

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 1 jabłko
  • garść truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 2 i 1/2 szkl. wody
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier do smaku
  • żurawina

Rabarbar umyć, pokroić na drobne kawałki. Jabłko pokroić w kosteczkę, truskawki na połówki. Owoce wrzucić do garnka, zalać 2 szkl. wody. Gotować aż owoce będą miękkie. Dodać do smaku cukier. Owoce przetrzeć przez sito. Sporządzić zawiesinę z mąki ziemniaczanej i 0,5 szkl. wody, wymieszać. Następnie wlać zawiesinę do gotującego się syropu, mieszając zagotować. Przelać do pucharków, dodać żurawinę. 

 
Komentarze (12)

Napisane przez w kategorii kisiel

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    16 maja 2015 o 10:57

    My też planujemy upiec ciacho z rabarbarem :D Kisiel wygląda zachęcająco :)

     
  2. ~Obiad gotowy!

    16 maja 2015 o 14:36

    do tej pory u nas był kompot, ale w zasadzie dlaczego by nie zrobić kisielu;) z truskawkami, rodzynkami i jabłkiem – pychota!

     
  3. ~smak i uczucie

    16 maja 2015 o 15:56

    Nigdy nie robiłam kisielu z rabarbaru, a wygląda bardzo smacznie. Czas nadrobić zaległości :)

     
  4. ~galantyna.pl

    16 maja 2015 o 16:33

    Ja też nie jestem miłośniczką rabarbaru ale może się skuszę na taki kisiel:)

     
  5. ~Megly

    16 maja 2015 o 17:29

    Przyznam się, że w takiej odsłonie jeszcze nie jadłam kisielu. Ciekawa jestem bardzo czy by mi przypasował, ale raczej kisiele lubię, więc sądzę, że na pewno. Wygląda pyszne. Akurat teraz na podwieczorek by mi się przydał taki pucharek smakowitości. Pozdrowionka :)

     
  6. ~lekcjewkuchni.blogspot.com

    16 maja 2015 o 17:41

    Ale bym sobie zjadła taki kisiel, pycha taki domowy, muszę coś przyrządzić z rabarbaru w końcu:)

     
  7. ~Marzena

    16 maja 2015 o 18:30

    Uwielbiam rabarbar :-) super pomysł z tym kisielkiem :-)

     
  8. ~Ela Dziurkowska

    16 maja 2015 o 18:53

    O proszę gdzie się rabarbar zagnieździł :) Fajne połączenie :)

     
  9. ~z majeczką w kuchni

    17 maja 2015 o 11:15

    Domowy smakuje wyjatkowo! Rabarbar dodaje mu fajnego smaczku

     
  10. ~GAbi

    17 maja 2015 o 19:19

    kiesielu z rabarbarem nie jadłam :) to bardzo smakowity pomysł :)

     
  11. ~gin

    18 maja 2015 o 21:43

    Mniam, uwielbiam rabarbar :) Taki kisiel musi być znakomity :)

     
  12. ~Magda C.

    19 maja 2015 o 09:13

    Musi być pyszny, nigdy nie jadłam takiego :)