RSS
 

Ucieraniec z truskawkami

29 maj

Ciasto, które zawsze się udaje a w dodatku jest bardzo proste, znika z talerzy w mgnieniu oka. Zamiast truskawek możecie dodać oczywiście inne owoce.

  • 1 kostka masła (200g.)
  • 1 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej typ750 Kłos-pol
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5kg. truskawek
  • cukier puder

Masło roztopić w rondelku, ostudzić. Do miski wbić jajka, dodać cukier, zmiksować.  Dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksować, dodać masło. Ciasto powinno być jednolite, gęstawe. Truskawki pokroić w plastry. Ciasto przełożyć do formy (ja użyłam tortownicy). Na wierzchu ciasta ułożyć truskawki. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 45 minut. Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem.

 
Komentarze (15)

Napisane przez w kategorii ciasta i ciasteczka, truskawki

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~ladylaura.

    29 maja 2015 o 18:10

    Pyszne ciasto!.

     
  2. ~Ela Dziurkowska

    29 maja 2015 o 18:11

    Takie ciasta w sezonie gdy pełno owoców są wielkim dobrodziejstwem :)

     
  3. ~Marzena

    29 maja 2015 o 20:18

    Bardzo fajne ciacho :-) z chęcią sięgam po kawałek :-)

     
  4. ~Ania - Kto ugości moich gości?

    29 maja 2015 o 20:30

    Ale mi smaka narobiłaś!

     
  5. ~Megly

    30 maja 2015 o 07:27

    Kiedyś robiłam je naprawdę często. Ucierane ciasta są szybkie i niezwykle smaczne. Uwielbiam. W dodatku z truskawkami. Pycha. W ogóle ostatnio wszystko co truskawkowe mogłabym jeść bez końca. Pozdrowionka! :)

     
  6. ~Ola

    30 maja 2015 o 14:14

    To prawda, ciasto ucierane zawsze się udaje i jest przepyszne

     
  7. ~Czucherkowo

    30 maja 2015 o 19:49

    Wygląda jak ciasto jak te któe przygotowywałam w dzieciństwie z babcią i mamą. Teraz trochę od tego odeszłam, ale przypomniałaś mi o nim i narobiłaś apetytu :)

     
  8. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    31 maja 2015 o 17:57

    Przepiękne, klasyczne i smaczne :)

     
  9. ~Ola K

    4 czerwca 2015 o 16:50

    Ciasto jest super znika bardzo szybko :)

     
  10. ~Magda C.

    9 czerwca 2015 o 10:49

    Uwielbiam ucierane truskawki :)

     
  11. ~Kasia

    12 czerwca 2015 o 12:10

    gdzie można kupić mąkę 750? I to na wagę? Czy zamiast masła może być margaryna? Pozdrawiam:)

     
  12. Karolina

    17 czerwca 2015 o 10:40

    Super blog ;) Powodzenia ;) Będę zaglądać regularnie.
    PS: Zapraszam do mnie. http://sportnapismie.blog.pl/

     
  13. ~ania

    18 czerwca 2015 o 14:28

    Ciasto jest naprawdę łatwe i pyszne! Podzielę się małą innowacją: po wlaniu do brytfanki, wierzch posypałam pokrojonym w małe plasterki, rabarbarem. Dopiero potem warstwa truskawek. Może być to wersja dla osób, które lubią kwaskowe smaki. Po upieczeniu wierzch posypuję od razu cukrem pudrem, a potem po wystudzeniu jeszcze raz. BARDZO DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS!

     
  14. ~Sylwia

    20 czerwca 2015 o 11:46

    Na takie ciasto mam ochotę chyba ukradnę ten przepis :P