RSS
 

Ciasto z mąki żytniej i truskawek

09 cze

Zamiast mąki pszennej do ciasta dodałam mąkę żytnią. Jest ona zdrowa od tak bardzo popularnej mąki pszennej. Na wierzch ciasta położyłam truskawki.

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. oleju
  • 1,5 szkl. mąki żytniej typ. 720 Kłos-pol
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • truskawki

Jajka zmiksować z cukrem. Dodać olej, wymieszać. Mąkę żytnią przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta. Całość wymieszać. Ciasto przełożyć do formy. Truskawki umyć, obrać z szypułek. Na górze ciasta nałożyć całe truskawki. Piec ok. 50minut w temp. 180 stopni.

 
Komentarze (14)

Napisane przez w kategorii ciasta i ciasteczka, truskawki

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Gabi

    9 czerwca 2015 o 19:57

    uwielbiam ciasta z truskawkami :)

     
  2. ~Marzena

    10 czerwca 2015 o 07:35

    Wspaniałe ciacho. Częstuję się :-)

     
  3. ~Megly

    10 czerwca 2015 o 08:52

    Mąkę żytnią bardzo lubię. Jak tylko jest w domu to robię wiele przepisów z jej udziałem. Muszę się jeszcze pokusić na to apetyczne ciasto. Koniecznie. Mam na nie ochotę :) Pozdrawiam serdecznie :)

     
  4. ~lekcjewkuchni.blogspot.com

    10 czerwca 2015 o 11:56

    Uwielbiam takie ciasta z truskawkami, ja wczoraj robiłam tartę:)

     
  5. ~Janusz Bartoszek

    10 czerwca 2015 o 12:03

    Prezentuje się wyśmienicie, wyrosło ładnie :)

     
  6. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    10 czerwca 2015 o 15:34

    Mąka żytnia ma super smak. Dawno jej nie jadłyśmy a ciekawe jak smakuje z truskawkami w takim wypieku :)

     
  7. ~Ela Dziurkowska

    10 czerwca 2015 o 18:30

    Pięknie wyrosło, znakomicie się prezentuje :)

     
  8. ~Ania_S

    10 czerwca 2015 o 20:38

    Bardzo lubię ciasta z mąki żytniej, a z truskawkami to już w ogóle uwielbiam ;) Twoje wygląda przepysznie ;)

     
  9. ~Czucherkowo

    11 czerwca 2015 o 11:48

    Ciasto z truskawkami to coś dla mnie :)

     
  10. ~Agnieszka, Dom na obcasach

    11 czerwca 2015 o 18:53

    Przyznam szczerze, że mąki żytniej nigdy do ciasta owocowego nie dawałam, ale Twoje ciasto wygląda naprawdę pysznie :)

     
  11. ~Agnieszka, Dom na obcasach

    11 czerwca 2015 o 18:54

    Przyznam szczerze, że mąki żytniej nigdy do ciasta owocowego nie dawałam, ale Twoje ciasto wygląda naprawdę pysznie :) Będę musiała wypróbować takie rozwiązanie!

     
  12. ~Magda C.

    12 czerwca 2015 o 12:07

    Jakie fajne ciacho, zjadłabym kawałek :)

     
  13. ~Basia

    10 września 2016 o 10:18

    Zrobiłam z malinami, zamiennie dałam oliwę i 1/3 mniej cukru, pyszne !! Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam

     
  14. ~Justa

    20 listopada 2016 o 19:21

    Zrobiłam z mrozonymi śliwkami. Właśnie się piecze- zobaczymy co wyjdzie ;)