RSS
 

Kisiel jagodowy

04 lip

Na rynkach pojawiły się kolejne sezonowe owoce- jagody. Kupiłam i z części zrobiłam kisiel. Bardzo aromatyczny, słodki, domowy.

  • ok. 200g. jagód
  • 2,5 szkl. wody
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru

Jagody umyć na sicie pod bieżącą wodą. Do garnka wlać 2 szkl. wody, wsypać cukier. Zagotować. Sporządzić zawiesinę z mąki ziemniaczanej i pół szklanki wody. Do garnka wlać zawiesinę, energicznie mieszać, zagotować. Następnie wrzucić jagody, gotować ok. 1 minuty aby owoce pozostały miękkie a syrop przeszedł ich kolorem.

 
Komentarze (6)

Napisane przez w kategorii kisiel

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Ela Dziurkowska

    4 lipca 2015 o 19:26

    I znów jagodowe przysmaki. Pozdrawiam serdecznie :)

     
  2. ~Marzena

    4 lipca 2015 o 22:48

    Jestem pewna, że jest pyszny :-)

     
  3. ~Olka

    5 lipca 2015 o 07:51

    A w Kociołku pyszności znowu pyszny kisiel ;) bardzo lubię i wreszcie muszę zrobić taki domowy.

     
  4. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    5 lipca 2015 o 13:18

    Kochamy jagódki w deserach :) Najbardziej w jagodziankach xD Ale kisielem też nie pogardzimy :P

     
  5. ~Gabi

    5 lipca 2015 o 15:56

    mm… taki kisielek musi być pyszniutki :)

     
  6. ~Magda C.

    6 lipca 2015 o 20:45

    Mmm pycha :) I ten kolor!