RSS
 

Kisiel z czarnych porzeczek i agrestu

12 lip

Połączenie czarnych porzeczek i agrestu okazało się strzałem w 10. Wszystko w domowy kisielu idealnym na deser.

  • 200g. czarnych porzeczek
  • 200g. agrestu
  • 2,5 szkl. wody
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki cukru

Czarne porzeczki i agrest umyć na sicie pod bieżącą wodą. Do garnka wlać 2 szkl. wody, wsypać cukier. Dodać owoce.  Zagotować, następnie gotować aż owoce będą miękkie. Sporządzić zawiesinę z mąki ziemniaczanej i pół szklanki wody. Do garnka wlać zawiesinę, energicznie mieszać, zagotować.

 
Komentarze (13)

Napisane przez w kategorii kisiel

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Marzena

    12 lipca 2015 o 17:56

    Bardzo lubię porzeczki :-) i chętnie zjem taki kisielek :-)

     
  2. ~Ela Dziurkowska

    12 lipca 2015 o 18:55

    Jakie apetyczne szklaneczki , a bym zjadła :)

     
  3. ~kuchniapszczoly

    13 lipca 2015 o 09:58

    Agrest wczoraj wykorzystałam do ciasta, ale następnym razem zrobię kisiel, bo Twój wygląda wyśmienicie (:

     
  4. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    13 lipca 2015 o 11:23

    Kisielek zawsze dobry, a szczególnie z sezonowych kwaskowych owoców :)

     
  5. ~Cukry Proste

    13 lipca 2015 o 11:46

    Nominowałam Cię do Liebster Blog Award – jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie, to zapraszam na Cukry Proste po pytania:)

     
  6. ~Kasia

    13 lipca 2015 o 12:33

    Piękny kolor… nie robiłam jeszcze ;-)

     
  7. ~Agnieszka Wieczorek

    13 lipca 2015 o 14:48

    Ale to musi smakować! Kwaśna rozkosz dla podniebienia :)

     
  8. ~Opalanka

    14 lipca 2015 o 22:09

    Taki kisiel, to jest prawdziwy kisiel a nie żadna podróba:)

     
  9. ~Magda C.

    18 lipca 2015 o 17:44

    Pyszny pomysł na domowy kisiel :)

     
  10. ~co_dzis-zgotowac

    22 lipca 2015 o 19:02

    od dawna szukam przepisu na kisiel, analizuję porównuję i nawet jeden zrobiłam, ale wyszedł raczej gęsty kompot niż kisisel :D ale nie poddaje się spróbuje Twojego ;) pozdrawiam i zapraszam http://www.co-dzis-zgotowac.blog.pl

     
  11. ~kinga

    24 lipca 2015 o 18:41

    Ależ apetyczne, pyszności :D

     
  12. ~Jola O.

    25 lipca 2015 o 07:51

    Świetna mieszanka, bardzo lubimy domowe kisiele :D

     
  13. ~Ola | Mikmok blog

    21 lipca 2016 o 16:05

    Robiłam już 2 razy – za pierwszym razem z samego agrestu, za drugim – z jagód. Wyszedł świetny! Już nigdy w życiu nie sięgnę po kisiel z torebki – ten jest idealny! <3