RSS
 

Najprostsze placki z kaszy gryczanej

18 sie

Najprostsze placki z kaszy gryczanej jakie miałam okazję robić. Potrzebujemy tylko kaszy gryczanej, wody i trochę czasu aż kasza napęcznieje. Takie placuszki możemy podawać zarówno na słodko (z jogurtem, dżemem) czy na słono ( z sosami, dipami). Ja użyłam kaszy gryczanej białej od firmy Kłos-pol

  • 1,5 szkl. kaszy gryczanej
  • 2 szkl. wody
  • sól
  • olej do smażenia

Kaszę gryczaną przełożyć do miski, wlać wodę, wymieszać. Pozostawić na ok. 2 godziny do napęcznienia. Po tym czasie zblendować razem z wodą, dodać soli. Wymieszać. Rozgrzać patelnię nasmarować niewielką ilością oleju. Nakładać placuszki łyżką, smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło, można zarówno na słono jak i na słodko.

 
Komentarze (12)

Napisane przez w kategorii kolacje, obiad

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Magda C.

    18 sierpnia 2015 o 18:32

    Fajne placki, muszę spróbować zrobić z takiej kaszy :)

     
  2. ~Kamila

    18 sierpnia 2015 o 18:40

    Ale świetny i prosty przepis :)
    Jem dużo kasz i staram się kombinować z nimi na różnie sposoby, żeby się nie znudziły – oto kolejny :)
    Z pewnością wypróbuję :)
    Mój Blog

     
  3. ~Ela Dziurkowska

    18 sierpnia 2015 o 18:50

    Fajniutkie placuszki :)

     
  4. ~Marzena

    18 sierpnia 2015 o 19:00

    Takich jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować :-)

     
  5. ~anika

    18 sierpnia 2015 o 21:23

    Kasza gryczana zdrowa, wiec takie placuszki warto jeść. Z pysznym dodatkiem mogą być na prawdę znakomitym daniem!

     
  6. ~Ania - Kto ugości moich gości?

    19 sierpnia 2015 o 09:45

    Świetne! Chętnie wypróbuję :)

     
  7. makellba

    19 sierpnia 2015 o 10:48

    Ciekawe wykorzystanie kaszy, muszę spróbować :)

     
  8. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    19 sierpnia 2015 o 12:15

    Z takiego ciasta robiłyśmy naleśniki i też wyszły super :)

     
  9. ~Gabi

    19 sierpnia 2015 o 15:15

    chetnie zrobie takie placki :) jestem ciekawa jak smakują :)

     
  10. ~smak i uczucie

    19 sierpnia 2015 o 15:55

    Muszę spróbować takich placków.

     
  11. ~Agnieszka

    19 sierpnia 2015 o 20:49

    Wyglądają smacznie i zdrowo. Jeszcze takich nie jadłam. Jaki sos lub dip najlepiej do nich pasuje. Taki na słono, nie na słodko?

     
  12. ~Agnieszka - PolskaZupa

    20 sierpnia 2015 o 08:51

    Tak jak lubię, prosto, zdrowo i smacznie :)