RSS
 

Gruszki w słoikach na zimę

23 sie

Gruszki w słodkim syropie w słoikach. Są bardzo proste w przygotowaniu a zimą będą jak znalazł do deserów czy ciast.

  • 4 kg. twardych gruszek (u mnie klapsy)
  • woda
  • 1 kg. cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Przygotować zalewę z wody cukru i soku z cytryny. Gruszki przełożyć do słoików, zalać zalewą. Szczelnie zakręcić. Pasteryzować około 15 minut.

 
Komentarze (14)

Napisane przez w kategorii przetwory

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    23 sierpnia 2015 o 18:32

    Też tak zaprawiamy nasze gruszeczki :)

     
  2. ~Julka

    23 sierpnia 2015 o 18:52

    Ale piękne gruszeczki ,zimą będą jak znalazł.:)

     
  3. ~Ela Dziurkowska

    23 sierpnia 2015 o 19:18

    Gdy syn był mały musiałam robić zapas gruszek w słoikach, jadł je nałogowo. Teraz wyrósł a nikt więcej nie jest ich fanem :)

     
  4. ~Agnieszka

    23 sierpnia 2015 o 19:54

    Pyszne gruszki do deserów. Takie przetwory to podstawa zdrowej kuchni :)
    Fajny pomysł z tą cytryną.

     
  5. ~Marzena

    23 sierpnia 2015 o 20:08

    Ale będą pysznie smakowały zimą :-)

     
  6. ~Obiad gotowy!

    24 sierpnia 2015 o 09:15

    świetny kompocik, później gruszki można wykorzystać od ciast, gofrów… będzie pysznie;)

     
  7. ~Agnieszka - PolskaZupa

    24 sierpnia 2015 o 09:54

    Aż żałuję, że nie mam gdzie trzymać przetworów.

     
  8. ~lekcjewkuchni.blogspot.com

    24 sierpnia 2015 o 10:56

    Pyszne są takie gruszki, bardzo lubię:)

     
  9. ~Marcelina

    24 sierpnia 2015 o 13:14

    U mnie w domu tez takie robimy, absolutnie je uwielbiam. 10000 razy lepsze od sklepowych soków i napojów :)

     
  10. ~anika

    25 sierpnia 2015 o 08:42

    Też takie robię ! :-)

     
  11. ~beti

    25 sierpnia 2015 o 10:48

    Smakują rewelacyjnie, kiedyś robiłam :))

     
  12. ~Iza H.

    25 sierpnia 2015 o 12:10

    Uwielbiam takie gruszki !! To smak mojego dzieciństwa :)

     
  13. ~Magda C.

    27 sierpnia 2015 o 06:46

    Piękne gruszki, takie dorodne :)

     
  14. ~Robert z DietMap.pl

    27 sierpnia 2015 o 12:33

    Zawsze chciałem zrobić takie gruszki w słoikach, ale stale powtarzał się jeden schemat: sezon na nie się kończył, ja przegapiłem no i czekałem do za rok… Ty przepisem przypomniałaś mi, że już czas, że trzeb wreszcie zakasać rękawy i wziąć się do roboty. Dzięki wielkie, bo Twój przepis posłuży mi jako inspiracja do moich kulinarnych wyczynów. Pozdrawiam :)