RSS
 

KONKURS z rossi.pl

24 sie

Mam dla Was niespodziankę, konkurs którego fundatorem nagród jest firma rossi.pl z którą współpracuję. Do wygrania jest wyciskarka do cytrusów Eva Solo.

Wyciskarka do cytrusów to propozycja duńskiej marki Eva Solo. Prosty i funkcjonalny wyciskacz do cytrusów w kształcie połówki cytryny. Jego kształt sprawi, że w prosty sposób wyciśniemy sok z owoców cytrusowych. Teksturowa powierzchnia zapewni dobrą przyczepność. Małe rowki na brzegu wyciskarki ułatwią nalewanie soku do szklanki. Pochylony kształt wyciskarki ułatwi wyciskanie soku. Zabawna forma sprawi, że wyciskarka ożywi wnętrze kuchni, a ona sama stanie się ciekawym gadżetem kuchennym. Zapraszam również do zapoznania się z innymi produktami duńskiej marki Eva Solo, która jest ikoną dobrego wzornictwa.

Zadanie konkursowe: W komentarzach pod tym wpisem opublikujcie przepis na wasze ulubione ciasto, deser z wykorzystaniem dowolnych owoców cytrusowych.

  • Konkurs rozpoczyna się dzisiaj (24 sierpnia) a kończy 7 września 2015 o godzinie 23:59.
  • Fundatorem nagrody jest sklep rossi.pl
  • Zwycięzca zostanie ogłoszony tutaj jak i na Facebooku.
  • Mile widziane zdjęcia potraw (wysłane na Facebooku albo reksio628@interia.pl)
  • W komentarz proszę również o umieszczenie swojego imienia oraz adresu mailowego.
  • Proszę również o polubienia na Facebooku bloga oraz sklep rossi
  • Nagroda powędruje do autora najciekawszego przepisu

 
Komentarze (16)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~lekcjewkuchni.blogspot.com

    24 sierpnia 2015 o 19:40

    Świetny konkurs, może coś podeślę:)

     
  2. ~Ela Dziurkowska

    24 sierpnia 2015 o 20:18

    Już chyba wiem co podeślę :)

     
  3. ~Marzena

    25 sierpnia 2015 o 07:29

    Fajnie wygląda ta wyciskarka :-)

     
  4. ~Ela Dziurkowska

    25 sierpnia 2015 o 07:52

    Babeczki cytrynowe na piwie.

    250 g mąki
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszku
    szczypta soli
    120 g brązowego cukru
    60 mil maślanki
    125 g oleju
    łyżka skórki otartej z cytryny
    60 mil świeżego soku z cytryny
    jajko
    60 mil jasnego piwa z cytryną
    Mokre składniki mieszamy razem i dodajemy cukier mieszamy aż się rozpuści. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy wszystkie suche składniki. Robimy dołek i wlewamy mokre, mieszamy byle nie za długo aby się tylko połączyły obie masy. Do kubeczków waflowych nalewamy tak do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 – 30 min. Zimne dekorujemy jak tak kto lubi.

     
  5. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    25 sierpnia 2015 o 17:50

    Haha idealnie nie dla nas xD Od zawsze piszemy wszędzie, że cytrusy w wypiekach i słodyczach to nie nasza bajka xD Ale sprzęcik uroczy i na pewno komuś się przyda :)

     
  6. ~Dagmara

    25 sierpnia 2015 o 20:09

    Piernikowa rolada z pomarańczą

    Składniki:

    Biszkopt:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    250 g serka mascarpone
    100 g białej czekolady
    1 duża pomarańcza
    Polewa:
    100 g białej czekolady
    3 łyżki mleka

    Sposób przygotowania:
    1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką posypaną cukrem pudrem, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.

    2. Krem: Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy na tarce skórkę a następnie dzielimy na cząstki i z każdej ściągamy białą błonkę. Czekoladę roztapiamy na parze i odstawiamy do ostygnięcia, następnie delikatnie miksujemy z serkiem mascarpone w temperaturze pokojowej. Dodajemy skórkę startą z pomarańczy i mieszamy delikatnie, ale krótko, najlepiej szpatułką (mieszanie mikserem spowodowało że krem się zważył).

    3. Ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem. Na kremie układamy cząstki pomarańczy i ponownie zawijamy w roladę, którą zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki.

    4. Polewa: Czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy dokładnie z mlekiem. Gotową polewą polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Smacznego :)

    Pozdrawiam
    Dagmara
    dagmara.wasinska@interia.pl

     
  7. ~Agnieszka Wieczorek

    26 sierpnia 2015 o 00:05

    Jak nie zapomnę (a niestety już nie raz zapomniałam) o konkursie to wyślę i swoje zgłoszenie :)

     
  8. ~Joasia

    26 sierpnia 2015 o 11:20

    Babka serowa z pomarańczą
    ***************************************

    Składniki :)

    200 g sera białego pół tłustego

    2 kopiaste szklanki mąki

    1 kostka margaryny Kasi

    1 cukier waniliowy

    kilka kropelek olejku pomarańczowego

    5 jajek

    1 szklanka cukru

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 pomarańcza

    gotowy lukier z Dr. Oetkera

    Foremka do babki o średnicy 24 i wysokości 7 cm ,

    Wykonanie :

    Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, dodać , olejek pomarańczowy,zmielony ser

    roztopioną margarynę i wymieszać , stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i chwilę mieszać mikserem. Na końcu dodać obraną i pokrojoną w kostkę pomarańczę. Delikatnie wymieszać.

    Formę z kominkiem wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną lub bułką tartą.Przelać ciasto.

    Piec w temperaturze 190 stopni do suchego patyczka ( około 50 minut ) .

    Po przestygnięciu polukrować .

    Smacznego :)

     
  9. ~Kasia Załuska

    26 sierpnia 2015 o 20:29

    Sernik z lemon curd – najlepszy na świecie!
    Składniki: (23cm)
    Spód:
    150 g herbatników
    125 g masła

    Masa serowa:
    1000 g twarogu tłustego lub półtłustego
    200 g masła
    250 g drobnego cukru
    4 duże jajka, oddzielnie białka i żółtka
    50 g kaszy manny
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    aromat waniliowy lub rumowy

    Lemon curd:
    3 duże cytryny (skórka i sok)
    100 g cukru
    łyżka mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    1 żółtko

    Przygotowanie:
    SPÓD: Herbatniki rozkruszyć przy pomocy wałka do ciasta, masło rozpuścić. Masło wlać do herbatników, wymieszać i wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 23 cm, lekko dociskając. Włożyć na 20 minut do lodówki.

    MASA SEROWA: Rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę przełożyć na przygotowany spód. Piec przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.

    LEMON CURD: Cytryny sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę a sok wycisnąć. Sok i skórkę umieścić w małym rondelku, dodać cukier, jajka i żółtko, podgrzewać do zgęstnienia. Pod koniec gotowania dodać mąkę ziemniaczaną. Gotowy krem można przetrzeć przez sitko, wtedy otrzymamy gładziutką, aksamitną konsystencję, ja jednak tego nie robię. Przygotowany krem wyłożyć na wystudzony sernik.

     
  10. ~Ania - Kto ugości moich gości?

    27 sierpnia 2015 o 10:34

    TORCIK CYTRYNOWY

    Lekki, delikatny, nie za słodki, orzeźwiający torcik cytrynowy. Delikatne połączenie cytrynowego ciasta, serowej masy i galaretki cytrynowej uwieńczone słodką bitą śmietaną.

    SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm)
    Spód cytrynowy:
    4 jajka
    4 łyż cukru
    2 łyż cukru z wanilią
    skórka otarta z 1 cytryny (sparzonej)
    4 łyż mąki pszennej
    1,5 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego (proszku budyniowego)
    szczypta soli
    Warstwa serowa:
    1/2 kg sera twarogowego (z wiaderka)
    2 galaretki cytrynowe
    2 szkl wrzątku
    500 ml śmietanki 30%
    3-4 łyżki cukru pudru
    sok z 1/2 cytryny
    Warstwa galaretki:
    2 galaretki cytrynowe
    2,5 szkl wrzątku
    Warstwa śmietankowa:
    500 ml śmietanki 30%
    50 ml wrzątku
    1 łyżka żelatyny (płaska)
    5 łyżek cukru pudru

    1. 2 galaretki rozpuścić w 2 szkl wrzątku, a pozostałe 2 galaretki w 2,5 szkl wody. Odstawić do ostygnięcia.
    2. Spód cytrynowy: jajka (w całości) ubić z cukrami przez kilka minut na puszystą masę, dodać skórkę z cytryny, a następnie budyń, sól i przesianą mąkę. Zmiksować na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników. Piec w tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia ok 20 min w 180*C (do suchego patyczka).
    2. Masa serowa: Śmietankę ubić na sztywno. Przestygnięte galaretki (te rozpuszczone w 2 szkl wody, nie muszą być tężejące byle były zimne) zmiksować z serem, dodać cukier puder, sok z cytryny i ubitą śmietankę. Zmiksować do połączenia składników, wylać na biszkopt i odstawić do lodówki do stężenia.
    3. Gdy masa serowa stężeje wylać na nią pozostałe galaretki (najlepiej już tężejące). Odstawić do lodówki.
    4. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić we wrzątku (dokładnie, bo inaczej w masie będą grudki), wystudzić (od zbyt ciepłej może się zważyć śmietana). Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, a następnie żelatynę. Zmiksować do połączenia składników. Część śmietany rozsmarować na galaretce, a resztę przełożyć do szprycy i ozdobić ciasto.

    Ania
    annakurzyna@op.pl

     
  11. ~Katie

    27 sierpnia 2015 o 12:14

    Kiedyś na swoje urodziny upiekłam takie oto ciasto:

    –> http://make-life-green.blogspot.com/2015/04/43weganskie-i-bezglutenowe-ciasto.html <–

    Chciałabym tylko nadmienić, że żaden że mnie wybitny cukiernik i zazwyczaj piekę proste i niewyszukane ciasta. To urzekło mnie niesamowitym połączeniem MAKU i POMARAŃCZY. Byłam w szoku, bo okazało się baaardzo pyszne. Wszystkim gościom smakowało z czego byłam dumna ;-)

    W linku znajduje się przepis i zdjęcia ;-)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;-D
    http://www.make-life-green.blogspot.com

     
    • ~Katie

      27 sierpnia 2015 o 12:18

      Przepis na makowe ciasto z pomarańczą i czekoladą!

      Składniki na ciasto:
      -2 szklanki mąki bezglutenowej (opcj. 1 szklanka mąki pszennej + 1 szklanka mąki razowej)
      -1 szklanka cukru trzcinowego
      -1 łyżeczka soli
      -4 łyżki maku
      -1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego (opcj. zwykłego)
      -1 szklanka zimnej wody
      -1/2 szklanki oleju
      -sok z 1 pomarańczy

      Składniki na polewę czekoladowo-pomarańczową:
      -sok z 1 pomarańczy
      -skórka z 1 pomarańczy
      -kilka plasterków pomarańczy do dekoracji
      -100g gorzkiej czekolady
      -6 łyżek mleka roślinnego

      Wykonanie:
      Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki, czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i mak. Po dokładnym wymieszaniu cały czas mieszając powoli dodajemy olej, sok z 1 pomarańczy i wodę. Dobrze wymieszane ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dekorujemy pokrojonymi plasterkami pomarańczy.

      Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.190st C przez 30-35min.

      Po ostygnięciu polewamy roztopioną gorzka czekoladą wymieszaną z sokiem pomarańczowym i kilkoma łyżkami mleka roślinnego. Wierzch posypujemy otartą skórką pomarańczową.

       
  12. ~Aneta76

    7 września 2015 o 23:33

    Witaj,
    Moja propozycja to cytrynowego semifreddo z selera naciowego i tequili. Lekkie i kremowe plastry semifreddo wspaniale orzeźwiają i zaostrzają apetyt jako przekąska. A jako deser ukoronują posiłek swoim niebanalnym smakiem.

    Potrzebujemy:
    400 g selera naciowego
    200 g cukru
    500 ml wody
    3 cytryny
    300 g śmietany 30% lub 36%
    15 g tequili
    50 g białek
    75 g cukru

    Seler naciowy obrać, odciąć część z liśćmi i pokroić na kawałki. Zagotować wodę z cukrem, dodać pokrojony seler i gotować około 40 minut. Po tym odłożyć około 100 g najładniejszych, ugotowanych kawałków selera, a resztę zmiksować. Przetrzeć przez sito, aby mieć pewność, że masa jest gładka. Zetrzeć skórkę z cytryn, a następnie wycisnąć z nich sok. Dodać wraz z tequilą do emulsji selerowej. Odłożone po gotowaniu kawałki selera naciowego drobno pokroić i dodać do masy selerowej. Wymieszać. Białka ubić na sztywno, w trakcie ubjania stopniowo dodawać cukier. Śmietanę ubić. Do masy selerowej dodać ubite białka i śmietanę, bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Umieścić w foremce lub foremkach i zamrozić.
    Podawać pokrojone z sosem z przetartych czerwonych owoców, takich jak malina, czy truskawka.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

     
  13. ~Aneta76

    7 września 2015 o 23:46

    Ta wyciskając do cytrusów jest tak piękna, że ….podaję drugą propozycję – limonkową zupa „nic” z owocami lata

    Potrzebujemy:
    Kluski -pianki:
    2 białka
    60 g cukru pudru

    Limonkowy sos angielski:
    200 ml mleka
    2 żółtka
    40 g cukru
    sok z 2 limonek

    owoce lata (maliny, jeżyny, porzeczki, borówki)
    1 łyżka skórki z limonki pokrojonej w julienne
    liście świeżej mięty
    cukier puder do posypania

    Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Mleko zagotować, niewielką jego ilość delikatnie wlać do utartych żółtek i energicznie wymieszać (najlepiej rózgą/trzepaczką), a następnie wlać pozostałe mleko. Podgrzewać delikatnie w garnku mieszając drewnianą łyżką na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Kiedy sos zgęstnieje, przelać przez sitko do zimnego naczynia i dodać sok z limonek.

    Schłodzone białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać dalej, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Przy pomocy łyżki stołowej nabierać porcje i kłaść na gorącą wodę – natychmiast odwrócić, odłożyć na talerz. Limonkowy sos wlać na głęboki talerz, udekorować owocami lata, a na wierzch nałożyć piankę lub pianki z białek. Ułożyć z wierzchu julienne z limonki i posypać cukrem pudrem.
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl