RSS
 

Kisiel z jabłka i żurawiny

17 paź

Dzisiaj na osłodę jesiennego dnia zrobiłam kisiel. Pyszny, słodki ze świeżej żurawiny i jabłka. Tradycyjnie u mnie od czasu do czasu robię domowe kisiele i jem na podwieczorek.

  • 2 garście świeżej żurawiny
  • 1 duże lub 2 małe jabłka
  • 2,5 szkl. wody
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki cukru

Żurawinę i jabłko umyć. Jabłko obrać, pokroić w grubsze plasterki. Do garnka wlać 2 szkl. wody, wsypać cukier. Dodać owoce.  Zagotować, następnie gotować aż owoce będą miękkie. Sporządzić zawiesinę z mąki ziemniaczanej i pół szklanki wody. Do garnka wlać zawiesinę, energicznie mieszać, zagotować.

 
Komentarze (13)

Napisane przez w kategorii kisiel

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Marzena

    17 października 2015 o 18:37

    Pysznie kochana :-) taki kisielek to mój ulubiony deser :-)

     
  2. ~Ela Dziurkowska

    17 października 2015 o 18:56

    U mnie też jabłka i żurawina, jesienne pyszności :)

     
  3. ~Julka

    17 października 2015 o 19:02

    Kisielki to ja uwielbiam ,ale z żurawiny jeszcze nie robiłam muszę wypróbować.:)

     
  4. ~Agnieszka Wieczorek

    18 października 2015 o 13:23

    Połączenie jabłka i żurawiny musi dać wspaniały smak. A zrobienie z tego kisielu, to już mega pycha pomysł :)

     
  5. ~Agnieszka

    18 października 2015 o 14:15

    Kisiel pyszny. Nawet nie wiesz, jaką ochotę mi narobiłaś na niego :)

     
  6. ~Magda

    18 października 2015 o 15:14

    Nie pamiętam kiedy robiłam kisiel :) fajnie, że przypomniałaś ten deser :)
    Pozdrawiam,
    M

     
  7. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    18 października 2015 o 17:46

    Nigdy nie jadłyśmy żurawiny nie suszonej. Jesteśmy ciekawe tego kisielku :)

     
  8. ~Gabi

    18 października 2015 o 17:57

    bardzo smaczna propozycje domowego kisielu :)

     
  9. ~Renata - Mój dzień

    18 października 2015 o 18:03

    Kisiel żurawinowy zawsze bardzo lubiłam, ale u nas jeszcze nie widziałam surowej żurawiny :(
    posadziłam sobie kilka krzaków, ale to w przyszłym roku zaczną owocować.

     
  10. ~Lidia

    18 października 2015 o 19:39

    Oj jaki cudowny pomysł. Muszę go zrobić.

     
  11. ~Krystyna

    20 października 2015 o 15:04

    Pyszny deser:)

     
  12. ~DlaSmaQ

    20 października 2015 o 18:09

    aż mi wstyd ale nigdy nie zrobiłam sama kiślu :(
    Ale patrząc na zdjęcia Twojego -widzę, ze popełniłam duży błąd ;)

     
  13. ~Magda C.

    20 października 2015 o 19:13

    Taki domowy kisiel mi się marzy, w dodatku połączenie żurawiny i jabłek uwielbiam :)