RSS
 

Chleb pszenno- żytni z mieszanki

03 gru

Ostatnio w sklepie kupiłam mieszankę do domowego wypieku chleba. Chleb baltonowski pszenno- żytni. Z jednej mieszanki wychodzą 2 bochenki.

  • 500g. mieszanki do wypieku chleba
  • 310  ml. wody
  • 15g. świeżych drożdży lub 7g. suchych

Do głębokiego naczynia wsypać mieszankę, wlać letnią wodę i dodać drożdże. Wyrobić ciasto mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawić pod przykryciem na ok. 20 minut. Wyjąć ciasto, uformować wałek, włożyć do formy, odstawić z powrotem tym razem na godzinę. W trakcie wyrastania ciasto naciąć na wierzchu. Wstawić do nagrzanej piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec ok. 50 minut.

 
Komentarze (10)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Ela Dziurkowska

    3 grudnia 2015 o 20:10

    MMm taki własny chlebuś, szkoda że nie mam czasu piec tyle co kiedyś .

     
  2. ~Julka

    3 grudnia 2015 o 20:23

    Uwielbiam taki domowy z chrupiącą skórką .Pycha .:)

     
  3. ~Marzena

    3 grudnia 2015 o 20:58

    Fajny chlebuś, ja też czasami piekę z gotowych mieszanek :-)

     
  4. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    4 grudnia 2015 o 11:34

    Pięknie wyrósł :) Z masełkiem musiał być wyborny :D

     
  5. ~Magda

    4 grudnia 2015 o 13:54

    Taki domowy chleb najlepiej smakuje i najpiękniej pachnie :)
    Pozdrawiam serdecznie,
    M

     
  6. ~Agnieszka

    4 grudnia 2015 o 17:19

    Piękny chlebek :)

     
  7. ~Mariola

    4 grudnia 2015 o 18:21

    Wyrośnięty, pachnący, domowy! Pyszny!

     
  8. ~Obiad gotowy!

    5 grudnia 2015 o 19:28

    widziałam w sklepie mieszankę, ale nie kupowałam jeszcze. Warto? jaki w smaku? Czy lepiej samemu mieszać?

     
  9. ~Magda C.

    8 grudnia 2015 o 18:36

    Piękne chleb ci wyszedł :)

     
  10. ~Ania_S

    9 grudnia 2015 o 09:57

    Pysznie się prezentuje – taki domowy chleb jest najlepszy ;)