RSS
 

Kiszona kapusta z pieczarkami

11 mar

Bardzo treściowe danie. Kiszona kapusta ze smażonymi pieczarkami i kiełbaską. Jako dodatek do obiadu smakuje rewelacyjnie.

  • 1 kg. kiszonej kapusty
  • 0,5 kg. pieczarek
  • 2 pętka kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • koncentrat pomidorowy
  • liść laurowy
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • mąka do zagęszczenia

Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Kapustę poszatkować. Włożyć do garnka. podlać woda. Gotować do miękkości razem z marchewką. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Cebule pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę z kostkę. Na oleju przesmażyć kiełbasę z cebulą. Przełożyć do kapusty. Pieczarki umyć, pokroić w półplastry. Przesmażyć na patelni w dodatkiem oleju. Dodać do kapusty. Wymieszać. Pogotować razem. Dodać koncentrat pomidorowy do smaku. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać zawiesiną z mąki pszennej w wody w celu zagęszczenia.

 
Komentarze (8)

Napisane przez w kategorii obiad

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Lena

    11 marca 2016 o 20:49

    Mój brat i tata zajadaliby się na pewno:)

     
  2. ~Megly

    11 marca 2016 o 22:12

    Przyznam się, że kiszonej kapusty jeszcze w ten sposób nie przyrządzałam. Interesująca, niebanalna inspiracja. Bardzo lubię pieczarkowe smaki, więc to coś dla mnie. Kiszona kapusta bardzo zdrowa :) Pozdrowionka :)

     
  3. ~dżemdżus

    12 marca 2016 o 12:48

    Kilkoro z naszej bandy rodzinnej wbiłoby na obiad do Ciebie w tej chwili :)

     
  4. ~małgośka

    12 marca 2016 o 16:51

    Uwielbiam :)

     
  5. ~Agnieszka

    12 marca 2016 o 17:51

    Bardzo lubię taką kapustę. Dla mnie to bigosik troszkę inaczej :)

     
  6. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    13 marca 2016 o 10:24

    Nabrałyśmy apetytu na takie wyraźne danie :) Apetycznie wygląda :d

     
  7. ~Gosia

    13 marca 2016 o 14:02

    pyszka! uwielbiam taką klasyczną kuchnię :)

     
  8. ~Magda C.

    19 marca 2016 o 18:37

    Oj idealna kiszonka do piwka dla taty ;)