RSS
 

Babeczki cytrynowe

28 mar

Jedną taką babeczkę obowiązkowo włożyłam do święconki. Obłędnie cytrynowe, z polewą z lukru i barwników, posypane kolorową posypką. Nie tylko dzieci będą nimi zachwycone.

  • 1 cytryna
  • 250g. miękkiej margaryny
  • 250g. mąki pszennej
  • 250g. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka 
  • cukier puder + kolory barwnik na lukier
  • kolorowa posypka

Z cytryny zetrzeć skórkę, następnie wycisnąć sok. Żółtka oddzielić do białek. Białka ubić z cukrem. Dodać pojedynczo żółtka i bardzo miękką margarynę. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut. Gdy ostygną polać lukrem sporządzonym z cukru pudru, odrobiny barwnika spożywczego i wody. Posypać kolorową posypką.

 
Komentarze (8)

Napisane przez w kategorii babeczki i muffiny

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Basia

    28 marca 2016 o 19:29

    Superowe cytrynowe :)

     
  2. ~Megly

    29 marca 2016 o 06:40

    Moja koleżanka robiła podobne. Mniam :) Kiedyś nie lubiłam cytrynowych wypieków, ale po biszkopcie cytrynowym z lukrem się przekonałam. W dodatku jak ładnie udekorowane są Twoje babeczki :) Buźka!

     
  3. ~Agnieszka

    29 marca 2016 o 10:38

    Muffinki cytrynowe uwielbiam. Są delikatne, cudownie pachną i smakują. Również robiłam :)

     
  4. ~Marzena

    29 marca 2016 o 10:54

    Bardzo fajne. Bardzo lubię cytrynowe słodkości :-)

     
  5. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    29 marca 2016 o 14:08

    Kolorowe i urocze :) Idealne na każdą okazję :)

     
  6. ~Ania_S

    29 marca 2016 o 16:39

    Wyglądają przepysznie, tylko pominęłabym cytrynę :)

     
  7. ~Ela Dziurkowska

    29 marca 2016 o 18:17

    Ładne babeczki, ale jaka cudowna kaczuszka :)

     
  8. ~Nemi

    30 marca 2016 o 12:48

    Rozkoszne babeczki:D