RSS
 

Ciasto francuskie z budyniem i truskawkami

30 maj

Wpadłam na pomysł zrobienia ciasta z gotowym ciastem francuskim. Masa budyniowa z budyni czekoladowych w proszku z truskawkami i galaretką poziomkową.

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 budynie czekoladowe w proszku
  • cukier
  • 700ml. mleka
  • 1 kostka masła (200g.)
  • truskawki
  • 1 galaretka poziomkowa

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto francuskie, nakłuć widelcem, piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut. Przygotować budyń- 500ml. mleka zagotować resztę mleka przelać do szklanki wsypać proszek budyniowy i cukier, wymieszać. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową. Gotować kilka minut mieszając. Gdy prawie ostygnie dodać masło, zmiksować. Na ciasto wylać masę budyniową. Rozłożyć pokrojone truskawki. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wody, wymieszać. Na truskawki i ciasto wylać tężejącą galaretkę. Schłodzić w lodówce.  

 
Komentarze (10)

Napisane przez w kategorii ciasta i ciasteczka

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Obiad gotowy!

    30 maja 2016 o 18:26

    aż nabrałam ochoty na budyń z truskawkami;)

     
  2. ~lekcjewkuchni.blogspot.com

    30 maja 2016 o 18:33

    Proste, a jakie pyszne:)

     
  3. ~Marzena

    30 maja 2016 o 20:12

    Ale pyszności :-)

     
  4. ~Futka

    30 maja 2016 o 20:49

    Cudwne i niezwykle smakowite ciasto. I jeszcze te truskaweczki – pycha! <3

     
  5. ~Moje Bistro

    31 maja 2016 o 00:50

    Fajny przepis. U mnie francuskie ciasto zawsze zalega w lodówce bo nie wiem co z nim zrobić, a tu taki przepis :)

     
  6. ~Megly

    31 maja 2016 o 08:30

    Ciasto francuskie dobre w każdej odsłonie. Uwielbiam. Szkoda, że jest takie kaloryczne.
    Fajny pomysł. Budyń + truskawki. Ciekawie to wygląda. Spróbowałabym z chęcią :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

     
  7. ~Elżbieta

    31 maja 2016 o 17:50

    Uwielbiam ciasto francuskie, zawsze mam zapas w zamrażarce.

     
  8. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    31 maja 2016 o 20:07

    Ciasto francuskie jest bardzo wdzięczne :) Przyjmie każde składniki i smakuje wybornie :D

     
  9. ~Ania_S

    31 maja 2016 o 21:51

    Dla mnie to chyba by było za tłuste, ale wygląda ciekawie :)

     
  10. ~Słodkie okruszki

    2 czerwca 2016 o 16:27

    Pyszny pomysł