RSS
 

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

04 cze

Nie jadam grzybów ale pieczarki to co innego, je bardzo lubię. Ja robię zupy bez zabielania śmietaną, ale wiele osób pieczarkową robi tradycyjnie zabieloną gęstą śmietaną, za takimi zupami nie przepadam. Podaję ją z ziemniakami, ale również smaczna będzie z makaronem.

  • 300g. pieczarek
  • 2 kawałki żeberek wieprzowych
  • 1 marchew
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz ziarnisty, liść laurowy, sól
  • 1 łyżką mąki pszennej

Żeberka umyć, włożyć do garna, zalać wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować ok. 30 minut, następnie dodać umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Wrzucić kostkę rosołową i marchew pokrojoną w plastry. Gdy pieczarki będą miękkie wrzucić ziemniaki wcześniej umyte, obrane, pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do zupy. Sporządzić zawiesinę z mąki pszennej i wody, wlać do zupy, zagotować. Dokładnie wymieszać.

 
Komentarze (8)

Napisane przez w kategorii zupy

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~napiecyku

    4 czerwca 2016 o 20:57

    Jak dawno nie jadłam, takiej wspaniałej zupki :)

     
  2. ~Megly

    5 czerwca 2016 o 07:38

    Zupkę pieczarkową i grzybową uwielbiam, najbardziej na świecie :) Mmm, ale bym zjadła – najlepiej dziś na obiad :D Pozdrowionka serdeczne :)

     
  3. ~Ania - Fabryka Pomysłów

    5 czerwca 2016 o 14:39

    pyszna zupka, ja swoją dodatkowo zabielam, ale w tej kwestii to akurat, co kto lubi :)

     
  4. ~Ania_S

    5 czerwca 2016 o 19:42

    Zupa kompletnie nie dla mnie, ale podoba mi się Twoja miseczka ;)

     
  5. ~Elżbieta

    6 czerwca 2016 o 08:20

    Oj dawno nie gotowałam pieczarkowej, a bardzo lubię.

     
  6. ~Agnieszka

    6 czerwca 2016 o 19:33

    Taka klarowna pieczarkowa to niebo w buzi. Uwielbiam :)

     
  7. ~Miras

    17 października 2016 o 10:46

    super zupka !!