RSS
 

Bigos z młodej kapusty

01 lip

Nie przepadam za ciężkim bigosem, ociekający tłuszczem. Ale teraz kiedy warzywa są jeszcze młode, możemy zrobić taki bigosik. Idealny do chleba albo jako dodatek do obiadu.

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 młode marchewki
  • 1 młoda cebula
  • kawałek słoniny
  • 1 laska kiełbasy
  • 1 większy słoiczek koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz, kminek, majeranek

Warzywa dokładnie umyć. Kapustę poszatkować przełożyć do garnka. Marchew obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać marchew do kapusty, podlać wodą. Wrzucić ziele angielskiego i liść laurowy. Gotować. Słoninę pokroić w kostkę, stopić na patelni. Kiełbasę i cebulę również pokroić w kostkę. Do stopionej słoniny dodać kiełbasę i cebulę, przesmażyć. Miękką kapustę oddzielić z nadmiaru wody, dodać do niej koncentrat pomidorowy. Wrzucić słoninę z kiełbasą i tłuszczem. Wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Ponownie zagotować.

 
Komentarze (13)

Napisane przez w kategorii obiad

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~lekcjewkuchni.blogspot.com

    1 lipca 2016 o 15:14

    Bardzo taki lubię:)

     
  2. ~Klaudia Cebula

    1 lipca 2016 o 15:56

    Bardzo lubię taką kapustkę i podobnie jak ty za bigosem nie przepadam :)

     
  3. ~Obiad gotowy!

    1 lipca 2016 o 17:18

    bigos z młodej kapusty smakuje wspaniale i jest lekki;)

     
  4. ~Kasia

    1 lipca 2016 o 17:24

    Z młodej kapusty jeszcze nie jadłam :) ale wygląda pysznie :)

     
  5. ~malcwi92

    1 lipca 2016 o 17:49

    Widze, ze myslimy tak samo bo u mnie dzis naobiad rowniez bigosik z mlodej kapustki;-)

     
  6. ~Agnieszka

    1 lipca 2016 o 20:28

    Uwielbiam taki bigosik. Ale mi smaku narobiłaś. Pysznie go przygotowałaś :)

     
  7. ~czerwonafilizanka

    1 lipca 2016 o 20:48

    smakowicie

     
  8. ~Magdalena

    2 lipca 2016 o 06:49

    ja niestety jeść go nie mogę, a tak lubię zapach:)

     
  9. ~Megly

    2 lipca 2016 o 07:20

    Bigos to ja mogę jeść w każdej postaci. Bardzo dawno nie jadłam dobrego bigosiku, aż mi smaka zrobiłaś. Taką pyszną porcyjkę mogłabym z chęcią zjeść. Mniam :) Pozdrawiam serdecznie :) Miłego weekendu życzę :)

     
  10. ~miraga

    2 lipca 2016 o 18:53

    Wygląda świetnie, takiego nie jadłam.

     
  11. ~Opalanka

    2 lipca 2016 o 20:29

    Pychota, każdy lubi!

     
  12. ~anika

    3 lipca 2016 o 12:13

    Smakowicie się prezentuje! :-)

     
  13. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    3 lipca 2016 o 21:33

    Haha wczoraj taki bigos robiłam dla gości ;) Cały gar i poszedł w mgnieniu oka! Nic dziwnego bo pyszny :P