RSS
 

Placuszki na jogurcie

07 lip

Ostatnio zrobiłam placki na śmietanie i opublikowałam przepis, teraz zrobiłam placuszki na jogurcie. Połączyłam mąkę pszenną z mąką z komosy ryżowej. Dzięki której placki nabrały przyjemnego lekko orzechowego posmaku. Ekologiczna mąka z quinoa od Symbio otrzymywana jest ze zmielonych, nieprażonych ziaren komosy ryżowej. Idealna do domowego pieczywa, ciast, placków, naleśników, makaronów.

  • 150g. jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki z komosy ryżowej Symbio
  • 2 jajka JajaCzachorowski
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski wbić jajka zmiksować. Dodać jogurt i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Miksować dalej, gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać odrobinę wody. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką porcję ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor, podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.

 
Komentarze (16)

Napisane przez w kategorii śniadanie

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Magda

    7 lipca 2016 o 09:36

    Fajny pomysł, ciekawi mnie mąka z komosy ryżowej :)

     
  2. ~lekcjewkuchni.blogspot.com

    7 lipca 2016 o 11:06

    Mniam, za mną „chodzą” takie placuszki od kilku dni:)

     
  3. ~ladylaura.

    7 lipca 2016 o 13:01

    Apetyczne,uwielbiam wszelkie placuszki.

     
  4. ~Beti

    7 lipca 2016 o 13:35

    Uwielbiam takie placuszki :)))

     
  5. ~Sport to Pestka

    7 lipca 2016 o 13:50

    Na pewno są pyszne i bardzo delikatne :) :) :)

     
  6. ~Rebel

    7 lipca 2016 o 18:10

    Z wyglądu przypominają mi Pancakes. *-*

     
  7. ~Marzena

    7 lipca 2016 o 20:24

    Pyszne placuszki :-)

     
  8. ~Agnieszka

    7 lipca 2016 o 20:40

    Z miksowanymi truskawkami bym zjadła :)

     
  9. ~Ania_S

    7 lipca 2016 o 20:48

    Wspaniały mają kolor :)

     
  10. ~Amber

    8 lipca 2016 o 07:22

    Idalne na letnie śniadanie!

     
  11. ~opakowania jednorazowe

    8 lipca 2016 o 08:58

    Widzę, że jesteś bardzo eko :) TO się chwali. Taka żywność jest często po prostu zdrowsza. Szkoda tylko, że czasami też droższa

     
  12. ~gosia

    8 lipca 2016 o 20:56

    Uwielbiam takie z dżemem:)

     
  13. ~Ania - Fabryka Pomysłów

    10 lipca 2016 o 14:53

    na takie śniadanie zawsze chętnie się skuszę :)

     
  14. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    10 lipca 2016 o 20:20

    Piękne! Ułożyć je w wieżyczkę i przełożyć dżemem :D

     
  15. ~adakm

    17 lipca 2016 o 18:13

    Czym można zastąpić mąkę z komosy ryżowej?

     
    • ~kociolek-pysznosci

      17 lipca 2016 o 20:20

      Oczywiście można zastąpić ją każdą inną mąką np. można dodać większą ilość mąki pszennej.
      Pozdrawiam serdecznie.