RSS
 

Sos pomidorowy

09 sie

U mojej babci krzaki uginają się od pomidorków koktajlowych, jest ich pełno. Postanowiłam zrobić z nich sos pomidorowy. Taki sos możecie zrobić również ze zwykłych pomidorów. Będzie on idealny do potraw mięsnych, pizzy, makaronów czy jako dodatek do leczo, fasolki po bretońsku, gulaszu.

  • 2kg. pomidorów
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • bazylia, oregano, zioła prowansalskie do smaku
  • pieprz kolorowy ziarnisty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Pomidory umyć, pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka, zblendować. Dodać cukier, sól. Gotowac ok. 30 minut. Następnie przecedzić przez sito aby pozbyć się pestek i osiągnąć gładką konsystencję. Dodać olej, bazylię, oregano, zioła prowansalskie i pieprz kolorowy w ziarnach. Gotować jeszcze ok. 30 minut. Przełożyć ciepłe do słoiczków, szczelnie zamknąć. Pasteryzować do 10 minut.

 
Komentarze (11)

Napisane przez w kategorii przetwory

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Małgorzata

    9 sierpnia 2016 o 19:49

    W tym roku odpuszczam przetwory, bo przy małym dziecku nie mam na nie siły, ale zima bede pewnie zalowac…

     
  2. ~Megly

    10 sierpnia 2016 o 09:05

    Nigdy nie robiłam sosu pomidorowego na zapas. Zawsze robię „na bieżąco”, gdy akurat potrzebuję. Fajny pomysł. Taki z oregano i ziołami innymi najlepszy :) Pozdrawiam cieplutko :)

     
  3. ~Lena

    10 sierpnia 2016 o 11:23

    W tym roku też będę robiła przetwory – już nawet zaczęłam:) i pomidory z pewnością też zamknę w słoiczku na zimę:D:D

     
  4. ~Kasia

    10 sierpnia 2016 o 11:53

    Super sosik :) Nigdy nie robiłam do słoików, zawsze robię jak potrzebuję :) ale może się jednak zdecyduję :)

     
  5. ~Agnieszka

    10 sierpnia 2016 o 12:17

    Super sos. Jak znalazł do wielu potraw :)

     
  6. ~Magda

    10 sierpnia 2016 o 12:43

    Super, z takich własnych pomidorów to musi być pyszny sos :)

     
  7. ~Marzena

    10 sierpnia 2016 o 16:55

    Bardzo go lubię :-) i robię spory zapas każdego roku :-)

     
  8. ~judik

    10 sierpnia 2016 o 17:43

    Lato zamknięte w słoikach :) Mniam :)

     
  9. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    11 sierpnia 2016 o 11:58

    Nas czeka cała skrzynka pomidorów i dziś musi je przerobić xD Nie chce nam się ale dla takich pysznych słoiczków zimą warto :D

     
  10. ~Beti

    12 sierpnia 2016 o 16:23

    Na zimę idealny :))

     
  11. ~babka w formie

    13 sierpnia 2016 o 10:06

    U mnie też już pomidorki zaprawione
    http://babkawformie.blogspot.com/2016/08/przetwory-na-zime-bardzo-atwe-pomidory.html
    to na dobry początek, może skuszę się też na taki sos jak Twój?
    Pozdrawiam