RSS
 

Knedle ze śliwkami

20 sie

Uwielbiam śliwki, mogłabym je jeść bez końca. A knedle ze śliwkami to dla mnie smak dzieciństwa, pamiętam jak zjadałam się takimi przygotowanymi przez babcię będąc dzieckiem. W sezonie muszą koniecznie pojawić się u nas na stole, podałam je z masłem i karmelizowanymi śliwkami obiadek idealny.

  • ok. 750. mączystych ziemniaków
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • ok. 0,5 kg. śliwek
  • cukier
  • masło do podania

Śliwki umyć, usunąć pestki. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić, przecisnąć przez praskę. Do zielonych ziemniaków dodać przesianą mąkę, wbić jajko, dodać szczyptę soli. Zagnieść ciasto, nie powinno się ono kleić do ręki, jeśli będzie potrzeba dodać jeszcze mąkę. Z ciasto ogrywać kawałki, spłaszczać, na środek nakładać śliwkę, zasypać cukrem. Zlepić, formować okrągłe knedle. Zagotować wodę, osolić. Wrzucać knedle na gotującą się wodę. Gotować od wypłynięcia ok. 5 minut. Odcedzić łyżką cedzakową. Podawać z roztopionym masłem.

 
Komentarze (12)

Napisane przez w kategorii obiad

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Ela

    20 sierpnia 2016 o 10:42

    Wyglądają bardzo apetycznie.

     
  2. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    20 sierpnia 2016 o 13:11

    Nigdy nie jadłyśmy knedli :P A zawsze chciałyśmy spróbować :D

     
  3. ~Andzka W

    20 sierpnia 2016 o 14:23

    A ja uwielbiam knedle ,super. :)

     
  4. ~Megly

    20 sierpnia 2016 o 18:42

    Zdecydowanie uwielbiam! Jak skosztowałam ich po raz pierwszy – nie byłam przekonana, ale potem się zakochałam i teraz uwielbiam. Nie tylko ze śliwkami. Choć trzeba przyznać, że śliwkowe smakują obłędnie. Pozdrawiam :)

     
  5. ~mlodakk

    20 sierpnia 2016 o 19:22

    O knedliki to ja uwielbiam

     
  6. ~Małgorzata

    20 sierpnia 2016 o 19:28

    Powiem szczerze, że knedli nigdy nie jadłam…

     
  7. ~Marzena

    21 sierpnia 2016 o 10:54

    Z chęcią bym zjadła :-)

     
  8. ~Agnieszka

    21 sierpnia 2016 o 13:03

    Bardzo lubię. I właśnie odkryłam, że w tym roku jeszcze nie robiłam :)

     
  9. ~Magda

    22 sierpnia 2016 o 10:03

    Bardzo apetyczne :) u mnie robimy ciasto z dodatkiem twarogu zamiast ziemniaków :)

     
  10. ~anika

    22 sierpnia 2016 o 16:03

    Takie knedle uwielbiam! Mniam! Pyszności! :-)

     
  11. ~Cukry Proste

    23 sierpnia 2016 o 17:38

    Od wieków nie jadłam knedli;)

     
  12. ~Dlaczegoweganizm

    24 sierpnia 2016 o 06:40

    Knedle dla większości osób to danie kojarzące się z domową kuchnią i dzieciństwem. W moim przypadku to mama robiła knedle, ze śliwkami albo truskawkami i zawsze prosiłam o dokładkę. ;) Twój przepis prezentuje się zupełnie tak, jakby to robiły nasze mamy i babcie. Pozdrawiamy :)