RSS
 

Sałatka z kapusty

22 sie

Kolejna sałatka na zimową porę. Tym razem z kapusty białej, jak dotąd często kupowałam taką w sklepach, teraz będę miała swoją, własną. Was również zachęcam do robienia domowych przetworów, są o niebo lepsze jak te kupione w sklepach.

  • 1 główka kapusty
  • 4 marchewki
  • 4 cebule
  • 3 papryki czerwone
  • koperek
  • 1 l. wody
  • 1 szkl. octu
  • ok. 1/2 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 łyżki soli
  • pieprz ziarnisty

Warzywa umyć, poszatkować. Posolić, odstawić aż puszczą sok. W międzyczasie sporządzić zalewę z wody, octu, cukru i soli. Zagotować. Pozostawić do ostudzenia. Do warzyw dodać zalewę, dodać olej, dokładnie wymieszać. Dodać pieprz ziarnisty. Odstawić na ok. 2 godzin. Przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić. Pasteryzować ok. 10-15 minut.

 
Komentarze (14)

Napisane przez w kategorii przetwory

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Marzena

    22 sierpnia 2016 o 16:51

    Fajna propozycja na zimę :-)

     
  2. ~Zosia K.

    22 sierpnia 2016 o 17:03

    Ja robię podobną ,twoja jest SUPER :)

     
  3. ~Piotr

    22 sierpnia 2016 o 17:19

    Świetna zimowa propozycja, nie słyszałem jeszcze o sałatce z kapusty do słoików :)

     
  4. ~lena

    22 sierpnia 2016 o 19:16

    smakowita:)

     
  5. ~Agnieszka

    22 sierpnia 2016 o 19:47

    Idealna do obiadu lub na kanapkę :)

     
  6. ~Megly

    23 sierpnia 2016 o 07:47

    Pyszna! Do obiadku idealna. Wystarczy otworzyć słoik i już – pyszny dodatek gotowy. Na zimowe dni jak znalazł. Pozdrowionka! :)

     
  7. ~lekcjewkuchni.blogspot.com

    23 sierpnia 2016 o 10:18

    Pychotka, ja tez właśnie zapełniam piwnicę różnymi pysznościami na zimę:)

     
  8. ~U Rudej na Talerzu

    23 sierpnia 2016 o 15:49

    Świetne zapasy na zimę :) Taka sałatka jest pełna witamin !

     
  9. ~Dlaczego Weganizm

    24 sierpnia 2016 o 06:47

    Nigdy nie próbowałyśmy robić własnych przetworów, a trzeba przyznać, że w zimie takie rozwiązanie się sprawdza. Świetny przepis Pozdrawiamy :)

     
  10. ~Małgorzata

    24 sierpnia 2016 o 08:35

    Mama taka robi:)

     
  11. ~Kasia

    24 sierpnia 2016 o 09:21

    Nie ma nic lepszego niż zimą otwarcie słoika z pyszną zawartością :)

     
  12. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    24 sierpnia 2016 o 12:46

    My nie robimy takich ale babcia zawsze ma słoiczki takie surówki w zapasie :D

     
  13. ~Basia

    26 września 2016 o 12:27

    Witam. Mam pytanie przekładać razem z sokiem czy oddzedzać ? Dziękuje

     
    • kulinarna148

      26 września 2016 o 18:29

      Dzień dobry. Należy przekładać razem z sokiem. Pozdrawiam :)