RSS
 

Domowy majonez

29 sie

Od pewnego czasu współpracuję z firmą JajaCzachorowski i systematycznie dostaję od niej jajka. Jak jajka to i domowy majonez. Idealny do kanapek czy sałatek, zakąsek. Wiadomo domowy bez porównania lepszy od tego kupionego.

  • 2 żółtka jaj JajaCzachorowski
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta soli i pieprzu
  • 120ml. oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sok z cytryny

Jajka umyć, wyparzyć. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka przełożyć do miski, dodać musztardę i przyprawy. Wymieszać, następnie wlać cienkim strumieniem olej cały czas miksując na dużych obrotach. Miksować aż powstanie gęsty majonez, jeśli będzie zbyt gęsty można dodać ok. 1 łyżeczkę chłodnej wody. Schłodzić i przechowywać w lodówce ok. 7 dni.  

 
Komentarze (14)

Napisane przez w kategorii przystawki

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Rebel

    29 sierpnia 2016 o 18:37

    Musze kiedyś spróbować zrobić, bo kiedyś o tym myślałam.

     
  2. ~kasiac

    29 sierpnia 2016 o 18:45

    zgadza się, że domowy majonez najlepszy :)

     
  3. ~Agnieszka

    29 sierpnia 2016 o 23:02

    Nie robię. Jestem zbyt leniwa. Podziwiam :)

     
  4. ~Megly

    30 sierpnia 2016 o 08:17

    Nie robiłam jeszcze w swoim życiu nigdy domowego majonezu. Zwykle kupuję. Jadam rzadko, więc zawsze mi się wydaje, że jakbym go już zrobiła to nie miałby kto jeść. Ale kusi mnie ;) Pozdrowionka serdeczne :)

     
  5. ~Janusz Bartoszek

    30 sierpnia 2016 o 09:30

    Wyeliminowałem w mojej kuchni i diecie majonez praktycznie do zera, ale takiego domowego chętnie bym chociaż spróbował, bo sam nigdy nie robiłem :)

     
  6. ~Aleksandra

    30 sierpnia 2016 o 09:53

    Bardzo lubię domowy majonez :)

     
  7. ~Sosna

    30 sierpnia 2016 o 21:02

    Taki zawsze najlepszy :D

     
  8. ~mlodakk

    31 sierpnia 2016 o 08:39

    Musze w końcu wziąć się za siebie i go zrobić

     
  9. ~Magda

    31 sierpnia 2016 o 11:49

    Nigdy nie robiłam, ciekawa jestem czy różni się bardzo od kupnego :)

     
  10. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    31 sierpnia 2016 o 15:44

    Domowy majonez smakuje tysiąc razy lepiej :)

     
  11. ~Małgorzata

    1 września 2016 o 08:06

    Domowy najlepszy!

     
  12. ~anika

    2 września 2016 o 06:08

    Nigdy nie robiłam takiego majonezu! A wiadomo … domowe – najlepsze! :-)

     
  13. ~iza

    2 września 2016 o 09:06

    musze kiedy zrobić powtórkę, bo raz chciałam zrobic i mi nie wyszedł

     
  14. ~Ania - Fabryka Pomysłów

    3 września 2016 o 10:32

    domowy majonez pierwsza klasa :)