RSS
 

Mus jabłkowy do słoiczków

04 wrz

Doskonały na zimę do szarlotki, naleśników czy innych wypieków mus jabłkowy zamknięty w słoiczkach. Najlepiej użyć słodkich, kruchych jabłek.

  • 2 kg. obranych kruchych jabłek
  • 0,5 kg.  cukru

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Gotować do miękkości, pod koniec gotowania dodać cukier, rozpuścić. Można zblendować blenderem. Przełożyć gorące do słoiczków. Pasteryzować ok. 10 minut.

 
Komentarze (9)

Napisane przez w kategorii przetwory

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Marzena

    4 września 2016 o 20:39

    Uwielbiam :-) robię co roku kilkanaście słoiczków :-)

     
  2. ~Janusz Bartoszek

    5 września 2016 o 06:19

    Nie wyobrażałbym sobie przełomu sierpnia i września bez zrobienia pierwszych partii musu ^^ ja zazwyczaj jeszcze dodaję do niego sok z limonki :)

     
  3. ~Megly

    5 września 2016 o 09:24

    W tym roku eksperymentalnie zrobiłam mus z cukrem waniliowym i całość wyszła super :) Mus jabłkowy obowiązkowo w domu być musi! Pozdrawiam serdecznie! :)

     
  4. ~Magda

    5 września 2016 o 10:17

    Super, muszę zrobić koniecznie :)

     
  5. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    5 września 2016 o 14:16

    Też musimy zrobić taki mus :) Do porannej owsianki zimą, wręcz idealne :)

     
  6. ~Agnieszka

    5 września 2016 o 18:39

    Idealny do ciast i deserów :)

     
  7. ~Elżbieta

    5 września 2016 o 20:45

    Ja robiłam mus z papierówek , bardzo lubię :)

     
  8. ~anika

    6 września 2016 o 05:53

    Też robię taki mus, bo mam nadmiar jabłek! :-). Szkoda, żeby się zepsuły!

     
  9. ~piegusek

    6 września 2016 o 09:39

    jeszcze w tym roku nie przetwarzałam jabłek a bardzo je lubię :)