RSS
 

Buraczki w słoiczkach

08 wrz

Ja nie przepadam za buraczkami, ale mojej rodzinie bardzo smakują. Te robiłam takie same wiórki bez dodatków, ale na pewno jeszcze kilka słoiczków zrobię z papryką i cebulką. Na zimę do ziemniaczków i mięska idealne.

  • 3 kg. buraków
  • 1 szkl. octu
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka soli

Buraki dokładnie umyć. Przełożyć do garnka, ugotować w skórkach do miękkości. Obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Sporządzić zalewę z octu, cukru i soli. Wymieszać buraki razem z zalewą. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować ok. 20 minut.

 
Komentarze (10)

Napisane przez w kategorii przetwory

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Małgorzata

    8 września 2016 o 19:14

    Ja buraczkow niestety nie lubie:(

     
  2. ~Agnieszka

    8 września 2016 o 19:49

    Zimą idealne na szybką zupę lub sałatkę :)

     
  3. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    8 września 2016 o 22:19

    My akurat za takimi buraczkami nie przepadamy bo jest w nich ocet ale innym na pewno bardzo smakują :)

     
  4. mlodakk

    9 września 2016 o 09:07

    Buraczki obowiązkowo muszą być na zimę

     
  5. ~Dlaczegoweganizm

    9 września 2016 o 09:56

    My bardzo lubimy buraczki w wersji gotowanej z jabłkiem i cebulą, lub na surowo ze szpinakiem i jabłkiem. Niestety nie przepadamy za dodatkiem octu w surówkach. Bardzo fajny pomysł na dodanie papryki. :)

     
  6. ~Megly

    10 września 2016 o 06:52

    Przetwory z buraczków u mnie w domu na zimę być muszą. To taki „must have” :) Uwielbiam. Idealnie komponują się do niedzielnego obiadku – mięsko, ziemniaki i buraczki. Super :) Pozdrawiam serdecznie :)

     
  7. ~Salvador Dali

    10 września 2016 o 13:38

    osobiście uwielbiam, ale takie do obiadu, z chrzanem jak się robi! mmmm… <3
    za słoiczkowymi już mniej :(

     
  8. ~Pieruńskie Maszkety

    10 września 2016 o 14:10

    Super sprawa takie buraczki,zwłaszcza jak nie ma czasu żeby przygotować surówkę do obiadu :]

     
  9. ~Dietifitka

    12 września 2016 o 10:32

    Bardzo cenna rzecz do zimowego obiadu :)

     
  10. ~Urszula

    15 września 2016 o 14:37

    Takie pyszności w okresie zimowym i kiedy się śpieszymy z obiadem są na wagę złota :)