RSS
 

Dżem śliwkowy

11 wrz

Uwielbiam przetwory ze śliwkami. Zimą idealne do naleśników, deserów, ciast.

  • 3 kg. śliwek węgierek
  • 1 kg. cukru
  • 1 galaretka cytrynowa

Śliwki dokładnie umyć, usunąć pestki. Przełożyć do garna, gotować na małym ogniu do miękkości owoców i wchłonięcia puszczonej przez owoce wody. Pod koniec gotowania wsypać cukier i galaretkę. Rozpuścić. Gotować do powstania białej piany na wierzchu. Przełożyć gorące do słoiczków. Pasteryzować ok. 10 minut.

 
Komentarze (15)

Napisane przez w kategorii przetwory

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Marzena

    11 września 2016 o 13:30

    Wspaniały dżemik, moje ukochane smaki :-)

     
  2. ~Megly

    11 września 2016 o 13:34

    U nas dżemy śliwkowe są z cukrem waniliowym. Od kilku lat takie pokochaliśmy i robimy zawsze dżemiki w powidełka na podobną nutę. Z chęcią skosztowałabym także innych smaków. Pozdrawiam serdecznie :)

     
  3. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    11 września 2016 o 23:02

    Takiego dzemu jeszcze nie jadłyśmy. Zawsze robimy powidełka :) Niedługo zaczniemy ich produkcje :)

     
  4. ~Dlaczegoweganizm

    12 września 2016 o 06:28

    Ależ nas rozpieszczasz przepisami na różnorodne weki. Domowe dżemy zawsze najlepsze, pamiętamy jak nasze babcie robiły podobne. :)

     
  5. ~mlodakk

    12 września 2016 o 08:48

    MMm śliwki są pyszne a jeszcze w formie dżemiku

     
  6. ~Magda

    12 września 2016 o 09:11

    Uwielbiam wszystko co śliwkowe i przetwory i ciasta i po prostu świeże śliwki :)

     
  7. ~dżemdżus

    12 września 2016 o 13:57

    Jesień już skoro na tapecie śliwki. Pyszna propozycja. :)

     
  8. ~Andzka W

    12 września 2016 o 18:24

    Ale u Ciebie pysznie ,zimą jak znalazł :)

     
  9. ~Agnieszka

    12 września 2016 o 18:31

    Smak mojego dzieciństwa. Moja mama taki robiła. Bardzo lubię na wafelkach :)

     
  10. ~Dominika

    12 września 2016 o 23:26

    Coś zdecydowanie dla mojego taty! Sama też bardzo lubię np. z cieplutką bagietką. :)

     
  11. ~Małgorzata

    13 września 2016 o 09:59

    Dary lata:)

     
  12. ~Sosna

    13 września 2016 o 11:03

    Cudowny dżem, muszę go zrobić :D

     
  13. ~piegusek

    14 września 2016 o 10:36

    ja też ostatnio w śliwkach… najlepsze teraz są :) pyszny dżem :)

     
  14. ~amerykańska kuchnia

    14 września 2016 o 18:21

    ja mam ostatnio naloty na truskawkowy, ale śliwkowy oczywiście też wielbię :D

     
  15. ~Małgorzata

    14 września 2016 o 19:58

    Uwielbiam