RSS
 

Zupa pomidorowa z ryżem

28 paź

Jedna z najpopularniejszych zup- pomidorowa. Uwielbiam ją, przeważnie króluje u mnie z makronem, ale tą zrobiłam z ryżem na żeberkach wieprzowych. Taka zrobiona z ryżem jest bardziej ekonomiczna, ponieważ nie trzeba gotować oddzielnie makaronu, wszystko mamy w jednym garnku.

  • żeberka wieprzowe
  • 2 marchewki
  • 1/2 korzenia selera + nać
  • mały por
  • 1 pietruszka korzeń
  • 3/4 szkl. ryżu
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól himalajska PlenusNatura
  • pieprz ziarnisty, liść laurowy
  • pieprz mielony

Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garna i zalać wodą. Dodać przyprawy liść laurowy i pieprz ziarnisty. Gotować aż mięso będzie na wpół miękkie. W międzyczasie warzywa umyć, obrać. Marchew, pietruszkę i selera pokroić na mniejsze części. Pora przekroić wzdłuż na pół. Warzywa dodać do zupy, gotować. Dodać ryż i gotować od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż będzie miękki dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Doprawić do smaku solą himalajską i pieprzem.

 
Komentarze (15)

Napisane przez w kategorii zupy

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Magdalena

    28 października 2016 o 19:36

    lubię,.szczególnie jak jest taka gęsta :)

     
  2. ~Marzena

    28 października 2016 o 19:43

    Moja ukochana zupa :-)

     
  3. ~Andzka W

    28 października 2016 o 19:47

    PYSZNA :)

     
  4. ~izaa

    29 października 2016 o 11:32

    jedna z moich ulubionych zup

     
  5. ~mlodakk

    29 października 2016 o 18:24

    Z ryżem pomidorówkę uwielbiam z makaronem już nie

     
  6. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    29 października 2016 o 21:26

    Podobno dla niektórych taka pomidorowa z ryżem to koszmar z dzieciństwa ale dla nas to genialna zupa :) Pychotka :)

     
  7. ~Pati

    30 października 2016 o 00:49

    Uwielbiam o tak

     
  8. ~Pati

    30 października 2016 o 00:50

    Uwielbiam o tak moja ulubiona zupa często ją robię

     
  9. ~Salvador Dali

    30 października 2016 o 10:27

    klasyk :D

     
  10. ~Agnieszka

    30 października 2016 o 18:53

    Pomidorowa nigdy mi się nie nudzi. Kiedyś robiłam tylko z makaronem. Teraz robię różnie, z grzankami, mozzarellą, ryżem :) Pyszna propozycja :)

     
  11. ~Megly

    31 października 2016 o 12:20

    Kto z nas nie lubi pomidorówki? Ja uwielbiam. Z chęcią bym dziś taką zjadła na obiad. Rozgrzewająca, pyszna :) Pozdrowionka serdeczne!

     
  12. ~dżemdżus

    31 października 2016 o 12:47

    Rany, całkiem zapomniałam o pomidorowej. Dzięki za przypomnienie i to w takiej pysznej wersji :)

     
  13. ~Aga

    31 października 2016 o 12:48

    Jak u mamy, pysznie!

     
  14. ~Ania - Fabryka Pomysłów

    31 października 2016 o 15:57

    pyszna klasyka :)

     
  15. ~lekcjewkuchni.blogspot.com

    1 listopada 2016 o 15:26

    Pyszna klasyka:)