RSS
 

Barszcz czerwony czysty

20 gru

Nieodłączny element Wigilijnego Stołu- barszcz czerwony. Podawany z pasztecikami z kapustą i grzybami, uszkami, krokietami. Przygotowuję go co roku, zawsze dzień wcześniej aby przeszedł smakiem buraków.

  • ok. 2 kg. buraków
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 średnia cebula
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
  • 1 łyżka octu

Przygotować  wywar- do garnka wlać ok. 2 litry wody, włoszczyznę umyć, marchew, pietruszkę korzeń i selera obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze części. Zagotować, dodać sól, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Gotować do miękkości warzyw. Wywar przecedzić, będzie potrzebna nam sam bulion. W międzyczasie ugotować buraki ze skórą. Obrać, następnie pokroić w plastry. Dodać do wywaru, razem z podsmażoną na oleju cebulką. Gotować przez ok. 15 minut dodać przyprawy i ocet. Odcedzić.

 
Komentarze (4)

Napisane przez w kategorii zupy

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Magdalena

    20 grudnia 2016 o 13:12

    na święta obowiązkowy:)

     
  2. ~Megly

    20 grudnia 2016 o 15:50

    Już za kilka dni zagości na naszych świątecznych stołach :) Zresztą ku mojej wielkiej uciesze :)
    Pozdrawiam! :)

     
  3. ~Marzena

    21 grudnia 2016 o 11:21

    U nas także na święta, pozycja obowiązkowa :-)

     
  4. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    22 grudnia 2016 o 21:58

    Bardzo podobny barszczyk robimy tylko zamiast octu dajemy cytrynki ;) Nabrałyśmy apetytu… ale już niedługo! :P