RSS
 

Pączuszki twarogowe

22 sty

Karnawałowe szaleństwo trwa, w tym czasie uwielbiamy smażyć pączki, faworki, racuchy. Miałam zrobić serowe oponki, ale z bardzo podobnego ciasta postanowiłam zrobić pączuszki kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Najlepsze to te posypane dużą ilością cukru pudru.

  • 200g. twarogu półtłustego
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • smalec

Twaróg zmielić lub zblendować. Dodać do niego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i wbić jajko. Dokładnie wyrobić. W międzyczasie w płaskim rondelku roztopić i rozgrzać smalec. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha. Wkładać na rozgrzany tłuszcz, smażyć do zarumienia. Gdy pączuszki ostygną posypać cukrem pudrem.

 
Komentarze (7)

Napisane przez w kategorii deser

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Megly

    23 stycznia 2017 o 13:18

    Znam je doskonale, bo moja mama je robi! Świetne są! Idealne kuleczki Ci wyszły. Na pewno szybko znikały :)

    Pozdrawiam serdecznie!

     
  2. ~Zoska

    23 stycznia 2017 o 18:35

    Ale pyszne pączusie SUPER :)

     
  3. ~Agnieszka

    23 stycznia 2017 o 19:15

    Uwielbiam i również mam w planach zrobić, bo jak tak się napatrzę, to mi ślinka cieknie :)

     
  4. mlodakk

    24 stycznia 2017 o 15:12

    Ja sobie tylko popatrzę i powzdycham

     
  5. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    25 stycznia 2017 o 18:37

    Nigdy takich nie jadłyśmy a wyglądają tak uroczo ^^

     
  6. ~babka w formie

    2 lutego 2017 o 15:17

    w karnawale po prostu nie może ich zabraknąć ;-)
    u mnie znikały błyskawicznie!

     
  7. ~Pati

    23 lutego 2017 o 11:24

    Bardzo lubię twarogowe pączki