RSS
 

Omlet grzybek

22 lut

Omlet- grzybek właściwie nie wiem skąd w ogóle ta nazwa i taki sposób podawania omleta ale w mojej rodzinie robimy go odkąd pamiętam. Przypomina trochę Kaiserschamarren czyli cesarki omlet. Podaję go zazwyczaj na słodko z dżemem. Jest treściowy, doskonały na śniadanie.

  • 3 jajka
  • 2-3 większe łyżki mąki
  • ok. 100ml. mleka
  • szczypta soli
  • ulubione dodatki
  • olej do smażenia

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać szczyptę soli. Dokładnie połączyć mąkę, mleko i żółtka. Następnie dodać pianę z ubitych białek. Delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Wlać ciasto, następnie za pomocą łopatki mieszać, żeby się „porozrywał”. Smażyć do zarumienienia. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.

 
Komentarze (10)

Napisane przez w kategorii śniadanie

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~dżemdżus

    22 lutego 2017 o 19:19

    Takiej wersji omletu jeszcze nie widziałam. pysznie się prezentuje :)

     
  2. ~Zuzia

    22 lutego 2017 o 21:01

    Pyszny omlecik, u mnie w rodzinie mówi się GRZYBEK :)

     
  3. ~Ania

    23 lutego 2017 o 09:53

    Prezentuje się rewelacyjnie. :-) Bardzo smakowita propozycja :-)

     
  4. ~Megly

    23 lutego 2017 o 17:54

    U mnie też dziś był omlecik. Mniam! Jaki smakowity jest ten!
    Świetna jest ta propozycja! Bardzo mi się podoba. Wygląda super. Kusisz jak zwykle. Pozdrawiam ciepło :)

     
  5. ~strasznie smaczne

    23 lutego 2017 o 20:59

    Pamiętam z dzieciństwa, jak często prosiłam mamę, żeby usmażyła mi grzybka :)

     
  6. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    23 lutego 2017 o 21:12

    Nie znamy takiego omleta ale z dżemem na słodko zjemy wszystko xD

     
  7. ~Marzena

    24 lutego 2017 o 09:37

    Pyszności. Lubię taką wersję omletu :-)

     
  8. ~Agnieszka

    24 lutego 2017 o 21:38

    Nie znałam takiej nazwy i dania. A jak robiąc omleta, przy przewracaniu na druga stronę mi się uszkodził to byłam zła. A tu widać, że niepotrzebnie :) Wystarczy mocniej uszkodzić i będzie OK :)

     
  9. ~Magda

    25 lutego 2017 o 09:25

    Pamiętam taki omlet z dzieciństwa, z sokiem malinowym :)

     
  10. ~Ania

    26 lutego 2017 o 18:13

    Bardzo apetyczny omlet, chociaż po przeczytaniu nazwy myślałam, że będzie z grzybami, no ale zawsze można dodać. :-)