RSS
 

Kisiel do picia

01 mar

Domowy, smaczny kisiel do picia z sokiem z aronii i jabłka.  Idealny gdy chcemy zjeść małe co nieco.

  • 3 szkl. wody
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jabłko
  • ok. 1/2 szkl. sok z aronii
  • ewentualnie cukier do smaku
  • sok z cytryny

Jabłko obrać, usnąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. 2,5 szkl. wody zagotować dodać sok z aronii i jabłko. Pogotować kilka minut, dodać sok z cytryny. Z pozostałej wody i mąki ziemniaczanej przygotować zawiesinę. Dodać do gotującego się soku. Mieszać, zagotować. Gdy będzie mało słodkie dodać cukier. Podawać w szklaneczkach.

 
Komentarze (9)

Napisane przez w kategorii kisiel

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Ania

    1 marca 2017 o 20:46

    Kisiel do picia pamiętam z dzieciństwa. :-) Babcia mi robiła z jabłuszek, ale bez aronii. :-) Bardzo miło mi się taki kisiel kojarzy. :-)

     
  2. ~Marzena

    1 marca 2017 o 20:59

    Dla mnie to wspomnienie z dzieciństwa :-)

     
  3. ~Agnieszka

    1 marca 2017 o 23:22

    Ja też pamiętam z dzieciństwa z kolonii :)

     
  4. ~Megly

    2 marca 2017 o 11:05

    Jaki wspaniały! Piszę się na niego. Kisiel kiedyś uwielbiałam, gdy byłam młodsza. Ostatnio rzadko go jem. Trzeba to zmienić!
    Pozdrawiam serdecznie! :)

     
  5. ~mlodakk

    3 marca 2017 o 16:24

    Aronia plus jabłko dwa pyszne smaki

     
  6. ~Cukry Proste

    3 marca 2017 o 16:49

    wieki nie jadłam, tfu – nie piłam, kisielu;)

     
  7. ~Andzka W

    4 marca 2017 o 19:40

    Bardzo lubię takie domowe kisielki, też często robię :)

     
  8. ~JezJerzy

    9 marca 2017 o 14:14

    Zapowiada się absolutnie przepysznie :D

     
  9. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    9 marca 2017 o 19:20

    Bardzo lubimy takie rzadkie kisiele. Szczególnie z aronii :)