RSS
 

FIT krem z kaszy jaglanej

10 kwi

Przygotowywana z prosta kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Jako jedna z niewielu jest zasadotwórcza. Jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dzisiaj przyrządziłam z niej krem z dodatkiem daktyli, rodzynek, wiórków kokosowych i orzechów. FIT zdrowy deserek. 

  • 150 g. kaszy jaglanej
  • ok. 2 szkl. mleka
  • garść rodzynek
  • garść daktyli
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Kaszę jaglana dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą. W garnku zagotować mleko 2 szkl. posolić. Do gotującej się wody wsypać kaszę jaglaną. Gotować aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka. Zblendować.  Połączyć z wiórkami kokosowymi. Orzechy włoskie i daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Kaszę przełożyć do miseczki, posypać rodzynkami, daktylami i orzechami.

 
Komentarze (5)

Napisane przez w kategorii deser

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Marzena

    10 kwietnia 2017 o 20:03

    Bardzo lubię kaszę jaglaną :-)

     
  2. ~Ania

    10 kwietnia 2017 o 21:30

    Wygląda pysznie :) Zjadłabym z wielką chęcią :)

     
  3. ~Megly

    11 kwietnia 2017 o 07:40

    Faktycznie – fantastyczny krem! Bardzo lubię kaszę jaglaną, więc czuję się skuszona tym przepisem! :) Jest wspaniale podany, bardzo apetyczny, pięknie udekorowany. Po prostu idealny! Na pewno skorzystam.
    Pozdrowionka serdeczne! :)

     
  4. ~Magda

    11 kwietnia 2017 o 15:29

    Świetny pomysł na deser lub śniadanie :)

     
  5. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    13 kwietnia 2017 o 16:07

    Kasza jaglana w takich deserach/kremach sprawdza się doskonale!:)