RSS
 

Kolorowa babka

30 kwi

Ucierana trój kolorowa babka. Idealna do herbaty czy kawy. Składa się z trzech warstw do jednej dodajemy mak, do drugiej kisiel truskawkowy a do trzeciej kakao. Jeśli nie mieliście okazji spróbować takiego ciasta zapraszam jest smaczne a w przygotowaniu bardzo proste.

  • 5 jajek
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 250g. miękkiego  masła
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 opakowanie kisielu truskawkowego
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dekoracja

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo po 1 żółtku. Kiedy masa będzie puszysta wlać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać stopniowo do masy. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie dodać do ciasta. Ciasto podzielić na 3 części do jednej dodać mak, do drugiej kakao i ostatniej kisiel. Formę do pieczenia nasmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto z makiem, następnie z kisielem na końcu z kakao. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 45 minut. Gdy ostygnie udekorować według uznania.

 
Komentarze (8)

Napisane przez w kategorii ciasta i ciasteczka

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Ania

    30 kwietnia 2017 o 10:07

    Babka prezentuje się genialnie :) Te kolorki tak fajnie do siebie pasują :)

     
  2. ~natalia20041989

    30 kwietnia 2017 o 10:42

    Śliczna!:)

     
  3. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    30 kwietnia 2017 o 18:26

    Bardzo fajnie wygląda, szczególnie warstwa w kropeczki ;D

     
  4. ~Megly

    1 maja 2017 o 09:45

    Wydaje się być super ta babka. Mało jest ciast, które mi w 100% odpowiadają. Jednak ta babka bardzo mi się spodobała i jestem ciekawa jej smaku.
    Pozdrawiam serdecznie :)

     
  5. ~Agnieszka

    1 maja 2017 o 18:16

    Moja mama dodawała kisiel truskawkowy do ciasta i bardzo je lubiłam :)

     
  6. ~Magda

    2 maja 2017 o 08:23

    Super babka, pięknie wyglądają wszystkie warstwy :)

     
  7. ~Rebel

    2 maja 2017 o 15:49

    Robiłam kiedzđ niemalże identyczne ciasto.

     
  8. ~Marzena

    2 maja 2017 o 17:08

    Mniam, wspaniała babeczka :-)