RSS
 

Makowa babka na białkach

03 maj

Miałam do wykorzystania białka pozostałe po pieczeniu sernika. Nie mogły się zmarnować więc zrobiłam Pieguska. Smaczne ciasto z dużą ilością maku, który zabawnie chrupie podczas jedzenia.

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szkl. suchego maku
  • 1 szkl.  białek
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • lukier do dekoracji

Białka ubić na sztywno. Dodawać partiami cukier, cały czas mieszając. Wlać olej. Przesiać mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia i mak, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wyłożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, piec około 40-50 minut w temperaturze 200oC Gdy ostygnie polukrować.

 
Komentarze (3)

Napisane przez w kategorii ciasta i ciasteczka

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Cukry Proste

    3 maja 2017 o 16:37

    Smakowite ciasto w kropki:)

     
  2. ~Megly

    4 maja 2017 o 09:45

    Ależ oczywiście, że takie wspaniałości z chęcią przeogromną bym zjadła.
    Babka prezentuje się rewelacyjnie.
    Lubię takie makowe różności. Pozdrawiam ciepło :)

     
  3. ~lekcjewkuchni.blogspot.com

    4 maja 2017 o 13:08

    Znam i bardzo lubię ☺