RSS
 

Ciasto Snikers bez pieczenia

07 maj

Wiele słyszałam o tym cieśnie ale wcześniej nigdy nie robiłam go. Nadszedł więc czas. Zrobiłam go na zimno, na herbatnikach. Z kremem budyniowym, kremem krówkowym, masą kajmakową. Wisienką na torcie okazała się warstwa orzeszków ziemnych.

  • 1 l. mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1/2 szkl. cukru
  • 200 g masła
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • herbatniki ok. 400g.
  • 1 szkl. orzeszków ziemnych
  • 1 krem tortowy smak krówka + 350ml. mleka

Sporządzić budyń: Zagotować mleko z masłem, pozostawić 0,5 szkl. Z pozostałego mleka, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, budyni, cukru sporządzić zawiesinę. Energicznie mieszając dodać do gotującego się mleka. Pogotować kilka minut. Ostudzić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć cały krem budyniowy. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Przygotować krem krówkowy według przepisu na opakowaniu. Krem rozłożyć na herbatnikach, przykryć ponownie herbatnikami. Nałożyć masę kajmakową i posypać orzeszkami ziemnymi.

 
Komentarze (9)

Napisane przez w kategorii ciasta i ciasteczka

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Ania

    7 maja 2017 o 14:49

    Jedno z moich ulubionych ciast :) Pysznie wygląda :)

     
  2. ~Ania - Fabryka Pomysłów

    7 maja 2017 o 15:36

    pyszna bomba kaloryczna :)

     
  3. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    7 maja 2017 o 18:02

    To jest już prawdziwa rozpusta i rozkosz ^^ Na jednym kawałku by się nie skończyło :P Nasza siostra i ciocia robią je nieco inaczej ale fakt jest taki, że każde jest obłędne :D

     
  4. ~Magda

    8 maja 2017 o 11:02

    Wygląda fantastycznie, trudno się oprzeć takiej pokusie :)

     
  5. ~Megly

    8 maja 2017 o 11:38

    Jak ja uwielbiam orzechy! To jest fantastyczne ciasto. Oczywiście, że bym spróbowała. Pięknie wygląda, zachęcająco. Nic, tylko się skusić! :)
    Mniam! Podobne robiłam w Wielkanoc.
    Pozdrowionka poniedziałkowe! :)

     
  6. ~Agnieszka

    8 maja 2017 o 16:27

    Bardzo zachęcające. Jeszcze go nie robiłam :)

     
  7. ~Marzena

    8 maja 2017 o 19:46

    Wspaniałe ciacho :-)

     
  8. ~Andzka W

    10 maja 2017 o 18:19

    Ale pycha :)

     
  9. ~Lidia

    10 sierpnia 2017 o 22:21

    Jaki wymiar blaszki?