RSS
 

Pleśniak mojej babci

16 maj

Ciasto Pleśniak z przepisu mojej babci. Pamiętam to ciasto z czasów dzieciństwa, które babcia przygotowywała dość często. W oryginale jest nieco inne, z czarnymi porzeczkami. Ja serwuje z brzoskwiniami lub jabłkami.

  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 2 budynie malinowe
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 puszka brzoskwiń

Żółtka utrzeć z 1 szkl. cukru dodać rozkruszoną margarynę. Następnie przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części jedną większą drugą mniejszą. Schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Jedną część wyłożyć na brytfannie. Na tym cieśnie ułożyć brzoskwinie pokrojone w plasterki. Polać masą z pozostałych ubitych białek wymieszanych z cukrem i budyniami. Drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ciasto piec ok. 45- 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ostygnie polukrować.

 
Komentarze (7)

Napisane przez w kategorii ciasta i ciasteczka

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. Teresa

    16 maja 2017 o 10:34

    PYsznie to ciasto wygląda zapraszam na blog pozdrawiam

     
  2. ~Ania

    16 maja 2017 o 14:55

    Pysznie wygląda :) takie ciasta bardzo lubię, więc podkradam kawałek do kawki :)

     
  3. ~Strefagierviawww.blogspot.com

    16 maja 2017 o 19:23

    Smakowicie wyglada :)

     
  4. ~Megly

    17 maja 2017 o 08:48

    Nie mogę powiedzieć, że nigdy o nim nie słyszałam. Jednak bardzo lubię w każdej wersji. Pleśniak to pyszne ciasto. Wspaniały przepis.
    Pozdrawiam :)

     
  5. ~Agnieszka

    17 maja 2017 o 17:54

    Pyszna klasyka. Bardzo lubię :)

     
  6. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    19 maja 2017 o 12:40

    Chyba każde pokolenie ma swój wyjątkowy przepis na to ciasto :D

     
  7. ~Viola

    13 czerwca 2017 o 23:08

    ja do bialek dodaje kisiel tez jest dobre oraz robie z mrozona borowka amerykanska.