RSS
 

Ciasteczka kruche z marmoladą

18 maj

Kruche chrupiące i cieniutkie ciasteczka na wierzchu z marmoladą. Idealne do kawki i herbatki na leniwe popołudnie. 

  • 3 szkl. mąki krupczatki
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka z chowu ekologicznego JajaCzachorowski
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • twarda marmolada

Przesiać mąkę, zrobić otwór dodać żółtka. Następnie masło pokrojone w kostkę, śmietanę i cukier puder. Dokładnie zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 2-3 godzin. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować. Wykrawać foremką ciasteczka, na środku nałożyć twardą marmoladę. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.

 
Komentarze (12)

Napisane przez w kategorii ciasta i ciasteczka

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Ania

    18 maja 2017 o 14:00

    Takie ciasteczka to ja bardzo lubię :) W sam raz do kawki :)

     
  2. ~Magda

    18 maja 2017 o 15:02

    Do kawy po prostu idealne :)

     
  3. ~Cukry Proste

    18 maja 2017 o 16:21

    Takie ciasta kojarzą mi się z dzieciństwem:)

     
  4. ~Andzka W

    18 maja 2017 o 16:48

    Ale super ciasteczka :)

     
  5. ~Magdalena

    18 maja 2017 o 18:59

    takie fajne do chrupania :)

     
  6. ~Pati

    19 maja 2017 o 06:45

    Niedawno robiłam rogaliki, ale ciasteczka też są pysznie!

     
  7. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    19 maja 2017 o 12:39

    W dzieciństwie zawsze jako pierwsze wyjadało się te z marmoladą ^^ Super ciacha :D

     
  8. ~Olka

    19 maja 2017 o 16:14

    Małe pyszności :) te przez maszynkę kojarzą się z dzieciństwem…

     
  9. ~Sosna

    19 maja 2017 o 16:27

    Uwielbiam :D

     
  10. ~Marzena

    19 maja 2017 o 17:19

    Wspaniałe ciasteczka :-)

     
  11. ~Agnieszka

    19 maja 2017 o 17:46

    Idealne do kawki. I ile lepsze od sklepowych :)

     
  12. ~Megly

    22 maja 2017 o 09:33

    Mój chłopak mi takie kiedyś robił i zawsze je już będę miło kojarzyła…. a teraz… trudno go zmotywować ;)
    Pozdrawiam :)