RSS
 

Ciasto z rabarbarem na maślance

21 maj

W ogródkach można spotkać już dorodny rabarbar. Wydaje mi się, że wrócił on do łask i coraz częściej gości w naszej kuchni. Dzisiaj przychodzę z propozycją na ucierane ciasto na maślance z rabarbarem na wierzchu z galaretką.

  • 1 szkl. maślanki naturalnej
  • 2 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka łodyg rabarbaru
  • 1 galaretka truskawkowa

Jajka ubić z cukrem. Wlać maślankę i olej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Powoli dodać do ciasta. Całość dokładnie zmiksować. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć rabarbar pokrojony w drobne kawałki. Piec ok. 55 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka stężeje rozlać na wierzch ciasta. Schować do stężenia galaretki do lodówki.  

 
Komentarze (6)

Napisane przez w kategorii ciasta i ciasteczka

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Ania

    21 maja 2017 o 20:27

    Takie ciasto to chętnie bym zjadła :) Apetycznie wygląda :)

     
  2. ~Megly

    22 maja 2017 o 08:14

    Wow! Narobiłaś mi ochoty na to ciasto! Po prostu rewelacja. Dla mamy na prezent niebawem się nadałoby idealnie, bo lubi dostawać słodkie wypieki :D
    Pozdrawiam cieplutko :)

     
  3. ~Magda

    22 maja 2017 o 13:36

    Z rabarbarem to musi smakować przepysznie :)

     
  4. ~Agnieszka

    22 maja 2017 o 18:10

    Bardzo fajny pomysł. Ja zazwyczaj robię tradycyjne ciasto drożdżowe :)
    Chętnie wypróbuję :)

     
  5. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    22 maja 2017 o 21:11

    Tak miałyśmy w weekend ochotę na rabarbar, że musiałyśmy skoczyć po niego do warzywniaka i zrobić mus do omletów. Z wielką chęcią zjadłybyśmy Toje ciacho :)

     
  6. ~food to go

    24 maja 2017 o 10:02

    Mama robił też! Pychota :)