RSS
 

Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką

24 maj

Kruche ciasto ze śliwkami ze słoika. Uwielbiam takie ciasto, serwuję często szczególne latem z sezonowymi owocami. Z kruszoną posypane cukrem pudrem to klasyk.

  • 2 szklanki mąki pszennej krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g. masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • śliwki (u mnie ze słoika)
  • kruszonka: 185 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła

Mąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone na kawałki masło i żółtka. Dokładnie posiekać nożem. Następnie wyrobić ręką. Schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Następnie formę do pieczenia wyłożyć papierem. Rozwałkować ciasto na kształt blachy, wyłożyć je. Nałożyć odsączone śliwki. Przykryć przygotowana kruszonką startą na tarce- dokładnie połączyć masło, mąkę i cukier. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem.

 
Komentarze (10)

Napisane przez w kategorii ciasta i ciasteczka

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Ania

    24 maja 2017 o 17:59

    Takie ciasto to ja mogę zjeść zawsze i o każdej godzinie :)

     
  2. ~Marzena

    24 maja 2017 o 18:46

    Bardzo lubię takie ciasta :-)

     
  3. ~Agnieszka

    24 maja 2017 o 18:46

    Ale bym zjadła :)

     
  4. ~Megly

    24 maja 2017 o 21:39

    Nawet nie wiesz jak ja uwielbiam połączenie śliwek i kruszonki w wypiekach.
    U mnie najczęściej podobne ciacho jest w wersji drożdżowej.
    Pozdrowionka :)

     
  5. ~Magda

    25 maja 2017 o 08:54

    To klasyka, która zawsze świetnie smakuje :)

     
  6. ~Ania - Fabryka Pomysłów

    25 maja 2017 o 18:43

    pysznie :) dawno nie jadłam takiego zwykłego placka :)

     
  7. ~iza

    26 maja 2017 o 09:10

    lubię takie placki!!!

     
  8. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    29 maja 2017 o 11:00

    Szkoda, że już nie mamy swoich śliwek ze słoika :( Marzy nam się takie super ciacho ze świeżymi węgierkami :D

     
  9. ~Sosna

    30 maja 2017 o 20:33

    Uwielbiam takie ciasta :D

     
  10. ~Mikołaj

    16 czerwca 2017 o 11:48

    Wygląda pysznie, muszę takie zrobić! :)