RSS
 

Pudding z tapioki

06 cze

Taki pudding robiłam pierwszy raz, widziałam na wielu blogach, stronach jak pięknie wygląda. Więc i jak musiałam się skusić na jego przyrządzenie. Nie tylko robi wrażenie jeśli chodzi o wygląd.

Tapioka to rodzaj kaszy wytwarzanej ze skrobi, która jest pozyskiwana z bulw rośliny o nazwie maniok. Maniok to egzotyczna roślina, której bulwy stanowią w kuchni Ameryki Południowej i Afryki podstawę żywienia (podobnie jak u nas ziemniaki). Bulwy manioku je się po ugotowaniu lub otrzymuje się z nich mąkę skrobiową. Tapioka jest idealna do zagęszczania sosów, przygotowywania deserów a także produkcji napojów tzw. Bubble Tea. Jest hipoalergiczna, nie zawiera glutenu. To doskonałe źródło lekkostrawnych węglowodanów. 

  • 1 szkl. perełek tapioki BioIndygo
  • 500 ml. mleka 
  • cukier do smaku 
  • 1 galaretka truskawkowa 
  • świeże truskawki do dekoracji 

Przygotować galaretkę w 1 i 1/2 szkl. wody. Ostudzić w przełożyć do prostokątnego pojemniczka. Schować do lodówki do stężenia. Następnie pokroić w kostkę. Perełki tapioki zalać mlekiem i odstawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie gotować na małym ogniu mniej więcej 40 minut. Gdy perełki wchłoną płyn dodać mleko/ wodę. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku cukrem. Ugotowane, miękkie perełki przełożyć do salaterek, na wierzch dodać galaretkę i plasterki truskawek. 

DSC_0962

DSC_0986

 
Komentarze (8)

Napisane przez w kategorii deser, FIT przepisy

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Ania

    6 czerwca 2017 o 19:01

    takiego jeszcze nie jadłam, ale wygląda bardzo apetycznie i chętnie wypróbuję :)

     
  2. ~marcepanowy kącik

    6 czerwca 2017 o 22:28

    Tapioka ” chodzi” za mną od jakiegoś czasu. Twój pudding wygląda pysznie -:)

     
  3. ~Megly

    7 czerwca 2017 o 08:05

    Bardzo fajny pudding. Na pewno jest smaczny! :)
    Lubię tego typu pyszności! Zwłaszcza, że moja dieta jest ostatnio bogata w truskawki :D
    Pozdrawiam serdecznie :)

     
  4. izaa

    7 czerwca 2017 o 08:52

    lubię takie desery

     
  5. ~Ola in the kitchen

    7 czerwca 2017 o 20:52

    Jaki pyszny deserek :) mniam

     
  6. ~Marzena

    7 czerwca 2017 o 20:54

    Wspaniały deser :-)

     
  7. ~Ania_S

    9 czerwca 2017 o 20:42

    Mam tapiokę, a tak rzadko używam – będę musiała jutro stworzyć coś podobnego ;)

     
  8. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    12 czerwca 2017 o 11:44

    Lubimy tapiokę, desery z niej oraz bubble tea <3