RSS
 

Czekoladowe ciasto z porzeczkami

01 lip

Pyszne bardzo czekoladowe, aromatyczne i wilgotne ciasto. Którego słodycz przełamały czerwone porzeczki. Proste w przygotowaniu, nawet nie wymaga użycia miksera.  

  • 2 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. oleju rzepakowego
  • 1 opakowanie budyniu 
  • 2 szkl. mąki pszennej 
  • 1/2 szkl. naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki musu jabłkowego lub dżemu
  • 2 garście czerwonej porzeczki 
  • cukier puder do posypania 

W jednej misce wymieszać składniki mokre z wyjątkiem musu a w drugiej suche.  Następnie stopniowo po łyżce wrzucać suche do mokrych. Zmiksować na koniec dodać mus i czerwone porzeczki. Przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-50 minut. Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem. 

 
Komentarze (13)

Napisane przez w kategorii ciasta i ciasteczka

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Marzena

    1 lipca 2017 o 21:23

    Wspaniałe ciasto, bardzo lubię dodatek porzeczek w słodkościach :-)

     
  2. ~Olka

    1 lipca 2017 o 21:53

    Mega ciacho! Porzeczki i czekolada fajny duet ;)

     
  3. ~Ania

    2 lipca 2017 o 09:27

    Ciasto wygląda rewelacyjnie i na pewno smakuję świetnie :)

     
  4. ~Ania - Fabryka Pomysłów

    2 lipca 2017 o 15:01

    w tym roku jeszcze nie jadłam porzeczek, pyszne ciasto stworzyłaś :)

     
  5. ~Andzka W

    2 lipca 2017 o 19:00

    Super pyszne ciacho :)

     
  6. ~Goś

    2 lipca 2017 o 20:11

    Wygląda apetycznie! W przepisie nie widzę jajek?

     
    • ~kociolek-pysznosci

      4 lipca 2017 o 19:09

      Tak, ponieważ ciasto jest robione bez użycia jajek.
      Pozdrawiam :)

       
  7. ~Megly

    3 lipca 2017 o 07:40

    Pyszne ciacho!
    Nigdy nie robiłam go w wersji czekoladowej.
    Ja właśnie jestem na wakacjach, więc też sobie pozwalam na takie rozkosze dla smaku :)
    Nawet podobne pyszności wczoraj jadłam tylko na kruchym zwykłym :)
    Buziaki!
    Pozdrawiam wyjazdowo :)

     
  8. ~M.M.

    3 lipca 2017 o 09:26

    Uwielbiam czekoladowe ciasta, a do tego jeszcze owoce mniam :)
    dziwi mnie tylko brak jajek

     
    • ~kociolek-pysznosci

      4 lipca 2017 o 19:24

      Bo właśnie nie używałam jajek do stworzenia tego ciasta :)

       
  9. ~Agnieszka

    3 lipca 2017 o 18:40

    Wygląda obłędnie. Takie puchate :)

     
  10. ~Rebel

    3 lipca 2017 o 19:37

    Zjadłabym słodkie ciasto z kwasnymi porzeczkami.

     
  11. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    3 lipca 2017 o 21:10

    Jak jest z kakao to musi być pyszne :D Super ciacho :)