RSS
 

Chleb pszenno-żytni na drożdżach

09 lip

Wczoraj mając trochę wolnego czasu udało mi się od rana upiec domowy chleb. Rzadko piekę takie domowe pieczywo, a przecież to nic skomplikowanego. Dzisiaj z przyjemnością pojawi się u mnie na śniadanie. Kanapki z takim domowym pieczywem to zupełnie coś innego jak to pieczywo kupowane w sklepach. 

  • 300 g mąki pszennej 
  • 200g. mąki żytniej 
  • 14 g drożdży suchych 
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki otrębów owsianych 
  • 2 szkl. ciepłej wody

Drożdże wsypać do miski. Dodać ciepłą wodę, razem wymieszać. Pozostałe składniki- mąkę pszenną, mąkę żytnią, cukier, sól i otręby razem wymieszać. Przelać do nich wodę z drożdżami. Połączyć składniki. Tak przyrządzone ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Następnie ciasto delikatnie przemieszać. Przełożyć do formy (najlepiej keksówki) wysmarowanej masłem/ olejem. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Piec ok. 1 godzin w temperaturze 200 stopni. 

 
Komentarze (7)

Napisane przez w kategorii śniadanie

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Ania

    9 lipca 2017 o 09:28

    Uwielbiam domowe pieczywo :) Pyszności :)

     
  2. ~joyce59

    9 lipca 2017 o 11:50

    To mój ulubiony rodzaj pieczywa ;)

     
  3. ~Ervisha

    9 lipca 2017 o 11:51

    Nie ma to jak domowe pieczywo – takiemu żadne inne nie dorówna ;)

     
  4. ~czynnikipierwszecom

    9 lipca 2017 o 14:03

    domowe pieczywo to jest coś genialnego :D
    <3

     
  5. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    9 lipca 2017 o 20:53

    Ale piękny chlebuś <3 kanapeczki smakowałyby zacnie :)

     
  6. ~Megly

    9 lipca 2017 o 21:11

    Przepyszny!
    Nie sposób się nie skusić na takie smakołyki domowe.
    Woow! Jak apetycznie wygląda.
    Rewelacja :)
    Pozdrowionka cieplutkie :)

     
  7. ~Agnieszka

    10 lipca 2017 o 16:32

    Niezastąpiony :) Piekę co dwa dni podobny :)