RSS
 

Fasolka szparagowa a’la leczo

11 sie

Uwielbiam fasolkę szparagową. Ale ile można jeść taką tradycyjną z masłem i bułką tartą? Zrobiłam więc taką duszona a’la leczo. W tym wydaniu robiłam chyba po raz pierwszy i wyszła pyszna. Polecam do wypróbowała ja zajadałam się nią tak tradycyjnie z chlebkiem. 

  • 600 g. zielonej fasoli szparagowej 
  • 1 pętko kiełbasy 
  • 1 większa marchewka 
  • 1 duża cebula
  • 3  czerwone papryki 
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego 
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy 
  • olej do smażenia 

Fasolkę opłukać, odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą i gotować do miękkości. W tym samym czasie poddusić w osobnym garnku pokrojoną w kostkę paprykę z cebulą. Następnie dodać przecież pomidorowy. Na patelni na oleju przesmażyć kiełbaskę. Gdy całość będzie miękka połączyć razem z fasolką i przesmażoną kiełbaską. Dodać posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło. 

 
Komentarze (6)

Napisane przez w kategorii obiad

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Angelika i Monika (Candy Pandas)

    11 sierpnia 2017 o 12:57

    Też lubimy dodać fasolkę do leczo :) Pyszności :)

     
  2. ~Megly

    11 sierpnia 2017 o 13:36

    Moim zdaniem tak właśnie ma wyglądać prawdziwie rewelacyjne danie! :)
    Od razu bym się skusiła. Wcale by mnie nie trzeba było namawiać.
    Super! Dziś u mnie było leczo, ale bez fasolki ;)
    Pozdrowionka piątkowe :) Miłego popołudnia :)

     
  3. ~Marzena

    11 sierpnia 2017 o 19:15

    Uwielbiam takie dania :-)

     
  4. ~Ania

    11 sierpnia 2017 o 19:43

    Ja to nazywam leczo z fasolką szparagową :) Uwielbiam :) Narobiłaś mi ochoty :)

     
  5. ~Ervisha

    12 sierpnia 2017 o 08:30

    Ciekawy pomysł na fasolkę :)

     
  6. ~Obżarciuch

    13 sierpnia 2017 o 19:15

    to leczo musi być pyszne :)